Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. december 28., kedd

A Time szerint ez az év a keresztény-muszlim párbeszéd hiányáról szólt

Közvetve a keresztény-muszlim párbeszéd hiányáról szólnak 2010 legfontosabb eseményei. Legalábbis ez derül ki azt a listát böngészve, amit a Time Magazine állított össze az év meghatározó vallási történéseiről.
A Time szerint ez az év a keresztény-muszlim párbeszéd hiányáról szólt – 2010 legfontosabb vallási eseményei
A Time magazin természetesen az USA szuperhatalmi státuszából kiindulva, és az óceán túlpartjáról szemlézi a nemzetközi eseményeket, így nem csoda, hogy az első helyre a 2001. szeptember 11.-ei terrortámadás által lerombolt ikertornyok közelébe tervezett mecset építése körüli vita került. Jóllehet muszlimok is tiltakozhattak volna amiatt, hogy Manhattan belvárosába, az ital- és szexboltok közvetlen közelébe terveznek vallási kulturális központot építeni, a leghangosabban azok a keresztények protestáltak, akik úgy vélték, a mecsettel a terrorizmusnak épülne emlékmű a ground zero közelében. Az eset rámutatott arra: a mai napig nem megoldott a muszlimok integrációja az USA-ban.
Hosszú kihagyás után nemrégiben újra interjút adott a legendás baptista prédikátor, Billy Graham. A 92 éves evangélista úgy nyilatkozott, ha újra kezdhetné a szolgálatát, kevesebbet utazna és prédikálna, és többet elmélkedne, imádkozna. A buzgóbb elmélkedés talán fia javára is válna, aki azzal került a 4. helyre a Time listáján, hogy éppen a tekintélyes magazinnak nyilatkozta azt az év során, hogy „országunkat 2001. szeptember 11.-én politikai, katonai és teológiai támadás érte”. Szerinte a muszlimok „a béke népének” álcája mögött elkezdték kiépíteni hídfőállásaikat, és „Obama mindent megtesz az iszlám támogatásáért”. Korábban már legalább egyszer nyilvánosan kétségbe vonta az elnök keresztény meggyőződését.
Koránégetés
Még ennél a megállapításnál is talán jobban borzolta a kedélyeket az ötödik helyre került, hírhedt Terry Jones, floridai lelkész akciója. Az evangéliumi gyülekezetet pásztoroló öntörvényű vezető szeptember 11.-én Koránt óhajtott égetni nyilvánosan, és csak a legutolsó pillanatban visszakozott. Szakértők szerint az eset hozzájárult ahhoz, hogy a muszlimgyűlölet elfogadottabb legyen az USA-ban.
Templomvizit
Az utolsó előtti helyre szorult az Obama elnök novemberi indiai útjával kapcsolatos ellentmondásos ügy. A Time úgy tudja, az USA elnöke ellátogatott volna a szikh vallás központjába, az amritsari Aranytemplomba. Igen ám, csakhogy a szent helyre látogató férfiaknak be kell fedni a fejüket. Obama tanácsadói tartottak attól, hogy a vallásilag alulképzett amerikaiak nem tudnak különbséget tenni a szikh hit és az iszlám között, s a gesztust a vallási meggyőződése miatt amúgy is rengeteget támadott elnök ellenségei félremagyarázzák. Ezért aztán lemondták a vizitet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése