Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. december 26., vasárnap

Tizennégyezren menekültek el a keresztény terror elől


Outtara a valódi győztes

Busralilmuhminin-bevezetés: Elefántcsontpart Nyugat-Afrika leggazdagabb országa volt Félix Houphouet-Boigny hosszan tartó elnöksége alatt. 2002 óta az ország anarchiába zuhant.

Elefáncsontpart lakóinak a többsége a 20. század során muszlim lett, de iszlám vallású eddig még nem vezethette az országot. Most győzött a muszlim Alassane Ouattara. A keresztények nemhogy a hatalmat nem hajlandók átadni, de gyilkolják és elűzik a muszlim lakosságot. Jellemző módon Libériába, ami talán Afrika leginstabilabb országa mióta a keresztény Charles Taylor rommá lőtte. 

MTI

Közel 14 ezer ember menekült Elefántcsontpartról Libéria keleti részébe az elnökválasztás utáni kitört erőszakcselekmények miatt.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) arra figyelmeztetett, hogy a libériai kormány és a segélyszervezetek erőfeszítései ellenére a menekültek fogytán vannak az élelemnek.

A szervezet adatai szerint a november 28-i elnökválasztások után kitört erőszakcselekményekben a nyugat-afrikai országban mintegy kétszáz ember vesztette életét, és fennáll annak a veszélye, hogy a nyolc évvel ezelőttihez hasonló polgárháború robban ki, ami megingatja az egész nyugat-afrikai régiót.
Az elnökválasztás után a hivatalban lévő elnök, Laurent Gbagbo és kihívója, az ellenzéki Alassane Ouattara is győztesnek nyilvánította magát. Az ENSZ, az EU és az Afrikai Unió is elismerte Ouattara győzelmét, de Gbagbo nem hajlandó átadni a hatalmat. A két politikus szembenállása erőszakot szült Elefántcsontparton.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése