Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. október 31., vasárnap

A Törökország-vita margójára: filoszemita iszlámellenesség

Mint arra már utaltunk, a napokban komoly polémia indult meg a hazai jobboldali radikálisok körében Törökország esetleges EU-csatlakozásáról. Arról is hírt adtunk, hogy a nyugati filoszemita és iszlamofób pártok határozatot hoztak arról, hogy mindent megtesznek a kis-ázsiai ország európai integrációja ellen. Természetesen mindez a vita semmit sem csorbít Törökország középhatalmi helyzetén, ám az Európai Unió népszerűségén itthon és törökhonban mindenképp.

A vita egyik üzenete az, hogy a nemzetek Európájában gondolkodó pártok nem alkotnak egységes tömböt. Vannak köztük klasszikus bevándorlásellenes szervezetek, melyek története a 70-es, 80-as évekre nyúlik vissza,  ilyen a francia Nemzeti Front. Vannak talajt vesztett regionális tömörülések, mint az olaszországi Északi Liga. S van egy markánsan liberális gyökerű, erőteljesen filoszemita, néha-néha kimondottan cionista, ám határozottan iszlámellenes vonulat, melyet Wilders, Dewinter és az Angol Védelmi Liga fémjelez.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke a közelmúltban tett nyilatkozatával egyértelművé tette, hogy habár megérti ebben vagy abban a kérdésben a nyugati radikális pártok álláspontját, különösen a bevándorlás kérdésében, ám maga más utat preferál. Hazafi lévén fenntartja magának és pártjának a jogot, hogy egyes kérdésekben, így a törökök megítélésében különvéleményt alkossanak.

AVL-szurkolók
A fent bemutatott tipizálás szerint létezik egy filoszemita-cionista iszlamofób gondolat Európában. Sőt ez egyre többször meg is mutatja magát. A leglátványosabb e tekintetben a brit helyzet. Két szervezet is küzd e politika lefedésére: az alkotmányos-demokratikus utat választó Brit Nemzeti Párt, mely még 1982-ben alakult és a futballhuligánokból álló utcai rohambrigád, az Angol Védelmi Liga (AVL). Az utóbbi fő témája az iszlám terjedése Angliában, filoszemita elkötelezettsége megkérdőjelezhetetlen. A zsidó államot pártoló tüntetéseket szerveznek, rabbik szólalnak fel a rendezvényeiken, amelyekre nem felejtenek el Dávid-csillagos zászlót vinni.

Dewinter egy rabbival egyeztet
Hasonlóan filoszemita és iszlamofób Filip Dewinter és Vlaams Belang (Flamand Érdek) nevezetű pártja is. Dewinter számontatja, ki muszlim és ki nem, ugyanakkor ő az egyetlen a belga politikai spektrumban, aki pártolja a civileket sem kímélő zsidó entitást. Henri Rosenberg, a haszid jogprofesszor szerint Dewinter elbűvölő, s olyan akit szívesen interjúvol a zsidó sajtó, s akivel szívesen találkoznak az ország rabbijai. Dewinter volt az is, aki sablai és satilai tömegmészárlásokkal vádolható Ariel Sharon mellett kiállt, mikor a többi párt tiltakozott az ellen, hogy felszólalhasson a brüsszeli parlamentben.

Mit sirat Wilders?
A filoszemita iszlamofóbok sorába tartozik Geert Wilders, a holland Szabadságpárt homoszexuális vezére is, aki 2008-ban Fitna címen hírhedt iszlámellenes filmet forgatott. Wilders anyai nagyanyja -egyes források szerint- a zsidó származású Johanna Meijer volt. A kis Geert két évet élt egy zsidó kibucban. Wilders a zsidó államot a Nyugat első védvonalának nevezi, a szélsőségesen nacionalista Avigdor Lieberman pártját pedig sajátjához hasonlítja.

Nem véletlen, hogy Wilders homoszexualitását hangsúlyozzuk. A homoszexualitás magánügy mindaddig, amíg abból nem csinálunk politikai fegyvert. De ne feledjük, hogy a fent említett filoszemita-iszlamofób szervezetek többnyire liberális gyökerűek! S mint ilyenek az iszlámban a liberalizmus kérlelhetetlen ellenségét látják. Az iszlám európai térnyerése számos lobbiérdeket sért: a homoszexuálisokét, az alkoholos italokat előállítókét vagy épp a radikális állatvédőkét. Ezek számára nyújtanak ernyőt a liberálisokból filoszemita-iszlamofóbokká átvedlők.

A filoszemita iszlámellenesek a politika mellett sajtó területén is jelen vannak. Nagy számban találunk az interneten iszlámkritikus blogokat. Többet zsidók szerkesztenek, sokuk filoszemita vagy cionista. A magát az európai muszlim közösségről szóló hírek kútfőjének mondó "Islam in Europe" (Az iszlám Európában) blogot is egy vallásos zsidó jegyzi. Az oldal például szünetelt Rosh Hashanah zsidó ünnep idején. A hírhedt Tundra Tabloid is a zsidó állam büszke támogatója és az iszlám ellenzője. A nem kevésbé iszlámellenes Jihad Watch készítője pedig Robert Spencer, a Horovitz Intézet professzora. Magyarországon a Hetek és az ATV képviseli ezt az irányvonalat. Mindkét sajtóorgánum a Hit Gyülekezetéhez köthető. A Hit Gyülekezete pedig sokáig a magyar liberális párt lelkes híve volt.

Így eljutunk a filoszemita iszlamofóbia egy újabb kifejezésmódjához: a neoprotestáns, cionista iszlamofóbiához. A Németh Sándor által vezetett kisegyház a zsidó államhoz való hűsége közismert, s az is, hogy az iszlámot támadják. A Hit Park közelében egy alkalommal magyar és török muszlimokra támadtak. Vélhetően a Hit Gyülekezete áll az ITT Társaság akciói mögött, s valószínűleg hozzájuk köthető a Napi Dzsihád nevű filoszemita iszlamofób blog.

Törökország európai integrációja komoly kérdés. És elsősorban a török népre tartozik annak megválaszolása. Biztos, hogy nem az egyedüli út. De az is biztos, hogy a kérdésben nem hagyhatjuk, hogy a cionista-iszlamofób lobbi szava legyen a leghangosabb!

4 megjegyzés:

  1. Üdv!
    Először is elnézést szeretnék kérni, mert véletlenül kitöröltem a kommentjét.
    (Innen: http://lorus.blog.hu/2010/11/02/identitaszavar_avagy_a_jobboldali_ertelmisegrol)
    Nagyon kezdő vagyok az oldalkészítésben, és ez volt a legelső kommentárom, és hát... Rossz linkre kattintottam. Azt szeretném kérni, hogy legyen szíves újra beírni. Ez Önnek is reklám, és mindkettőnknek jó az, ha az olvasók látják a posztok alatt a párbeszédeket. Könnyítésként itt van:

    "A poszt több igazságot is tartalmaz, de azért érdemes arra felfigyelni, hogy az európai radikális jobboldal sem egységes. Vannak kimondottan filoszemita, sőt akár szegről-végről zsidó és persze iszlamofób emberek.

    Erről szól a következő elemzés:

    busralilmuhminin.blogspot.com/2010/10/torokorszag-vita-margojara-filoszemita.html"

    Elolvastam az elemzését, és (bár nem nagyon, de) meglepődtem azon, hogy ennyire keményen lépnek fel Európában a muszlimok ellen. És érdekes módon most is a zsidók... Kiakasztó a pofátlanságuk. Katolikus emberként dühösen látom, ahogy a keresztényeket és a muszlimokat egymásnak akarják ugrasztani. Ez kétfelől is előny nekik: mert gyengíti egymást a két "tábor", aki pedig ateista, az az is marad. Így könnyebb az irányítás...
    Remélem vissza fog írni, kíváncsi vagyok a véleményére.

    Tisztelettel:
    Lorus

    VálaszTörlés
  2. Nekem az a gyanús, hogy a mohamedánok pofátlan nyomulásával szemben kritikus álláspontokat mindenképpen filoszemitizmusnak próbálják beállítani, rájátszva a létező antiszemitizmusból fakadó zsidókkal szembeni fenntartásokra.

    A hamiskodás hamis hitet takar.

    VálaszTörlés
  3. Ha jobban elolvasod a cikket, akkor kiderül, hogy nem a muszlimokkal szemben fogalmaznak meg az illetők kritikát, hanem az iszlámmal szemben. Filoszemitizmusuk -ami tény-, pedig nem ezzel kapcsolatos, hanem ettől független. Csupán csak érdekes, hogy sokféle radikális jobboldal van. S ezek között viszonylag újdonság a filoszremita és iszlamofób kombináció. Ugyanígy van antiszemita és iszlámbarát jobboldal is, de arról írjanak a zsidók. S persze írnak is.

    VálaszTörlés
  4. Kik írják ezt a lapot? Ez egy rendkívül magyar ellenes cikk! Mindenki megbukott történelemből?

    „...nemzeti nagylétünk nagy temetője Mohács”.

    http://hu.wikipedia.org/wiki/Moh%C3%A1csi_csata

    Valahol azt olvastam, hogy szül. Zázrivecz Gábor történelem tanárként végzett iráni ösztöndíjjal.

    VálaszTörlés