Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. december 8., szerda

A város, ahol egymás mellett áll a három istenháza

Isztambul sokak, sokunk szerelme. A karcsú minaretek, a kendős nők, a bazári alkudozás számos honfitársunk szívét melengette meg az elmúlt két évtizedben. Erről a szerelemről vallott a mintegy négy tucat néző és a két szakértő Bolek Zoltán és Gál Tímea a budapesti Star Kebab étteremlánc egyik vendéglőjének ízlésesen kialakított pincéjében.

Gál Tímea turkológus saját bevallása szerint 91 alkalommal járt a Konstantinápolyból Isztambullá vált metropoliszban, ami  -szerinte is- sokat fejlődött. Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség elnöke pedig arra emlékeztetett, hogy Isztambul Iszlámbul is, azaz a "valódi iszlám" ékköve.

Minden résztvevő, Isztambul minden magyar szerelmese egyetértett abban, hogy Isztambul a tolerancia szigete, ahol mindenki megtalálja a maga kedvenc kis rejtett zugát, legyen az a fedett piac avagy Pierre Loti kávézója, ahonnan gyönyörű a kilátás a végre megtisztított Aranyszarv-öbölre.

Bolek Zoltán -köszöntve a nézők között helyet foglaló isztambuli olasz Abdurrahman Islamot- felidézte, hogy együtt keresték fel a város ázsiai részén azt az utcát, ahol egy dzsámi, egy templom és egy zsinagóga áll egymás mellett. S azt is hozzátette, hogy egyszer a muszlim gyülekezet kalapozta össze a keresztény imahely közműtartozását. Talán épp a gázszámla volt az - tehetnénk hozzá kissé pikírten.

A rendezvény a Mehmet Inceoglu által vezetett Török Iránytű Európába Egyesület szervezésében egy hosszabbra tervezett előadássorozat második állomása volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése