Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2011. január 18., kedd

Csaknem kétszázezer török nő osztozik férjén


MTI
A muszlim, de szekuláris EU-tagjelölt Törökországban 187 ezer nő osztozik férjén egy második feleséggel: bár a poligámiát törvény tiltja, a vallási házasság kibúvót jelent a férfiak számára - írta az AFP francia hírügynökség egy török jelentésre hivatkozva.
A Hacettepe nevű ankarai egyetem kutatói által készített beszámoló szerint a fenti gyakorlatot inkább Törökország szegényebb, főként kurdok lakta délkeleti térségében űzik, de elszigetelt esetekre a modern, iparosodott nyugati területeken is akad példa. A férfiak különösen akkor hoznak egy második asszonyt is a házba, ha az elsőnek nem lehet gyereke, vagy nem fiút szült.

A tanulmányt múlt héten mutatták be egy parlamenti bizottság előtt, amely a nemek közti esélyegyenlőséget vizsgálja.

A csaknem 78 millió lakosú Törökországban 7 millió nőnek még mindig szülei választanak párt, és csaknem 5,5 millió lány megy férjhez nagykorúságának betöltése (18 év) előtt - mutatott rá a beszámoló.

450 ezer, nagyrészt Délkelet-Anatóliában élő asszonyt kizárólag vallási házasság köt férjéhez. A polgári házassággal meg nem pecsételt egybekelést tiltják a törvények.

Törökország az európai uniós tagsághoz való közeledés jegyében igyekszik felkarolni a nemek közti esélyegyenlőség és a nők jogainak ügyét. A nők jogaival foglalkozó szervezetek szerint azonban a jogszabályokat nem mindig követi a gyakorlat és a gondolkodásmódbeli változás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése