Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2011. január 18., kedd

A srebrenicai mészárlásban való részvétellel vádolnak egy izraelit


Az izraeli rendőrség egyik különleges egysége őrizetbe vette Aleksandar Cvetkovićot, miután Bosznia a férfi kiadatását kérte. A hatóságok azt gyanítják, Cvetkovićnak köze lehetett az 1995-ös népirtáshoz.
Izrael kedden meg is indította a kiadatási eljárást az egykori jugoszláv bevándorló ügyében. Cvetković 2006-ban érkezett az országba. Most azzal vádolják, hogy 1995-ben részt vett 8000 muszlim lemészárlásában.
A 42 éves férfi kiadatása várhatóan hosszan el fog húzódni, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy amennyiben úgy döntenek, kiadják őt Boszniának, fellebbezni fog a határozat ellen.
A vád szerint tagja volt a mészárlást végrehajtó egyik katonai egységnek, és személyesen részt vett több mint 800 férfi és gyerek kivégzésében. Az izraeli hatóságok elé tárt bizonyítékok szerint Cvetković egy M-84-es gépfegyvert használt, hogy gyorsabban végezzen a foglyokkal.
A férfi azért kaphatott izraeli állampolgárságot, mert feleségül vett egy zsidó nőt. Izraelben azonban nem börtönözhetik be, mivel az általa elkövetett bűnök még bevándorlása előtt történtek.
A srebrenicai népirtással kapcsolatban a Boszniában 2005-ben felállított vizsgálóbizottság már több tucat boszniai állampolgár ellen folytatott eljárást, akik közül eddig 12-őt ítéltek börtönbüntetésre, 7-et mentettek fel, 11-en pedig éppen ítéletre várnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése