Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2011. január 20., csütörtök

Iránban betiltják a Valentin-nap kellékeit

Itt a vége, fuss el véle!
Az Erdély Ma cikke


Magát a Valentin-napot ugyan nem tiltották be, de Iránban mostantól tilos bármiféle olyan terméket előállítani, ami ehhez az ünnephez kapcsolódik, adta hírül a Time. A hivatalos közlemény szerint betiltották az olyan tárgyak – pl. dobozok vagy üdvözlőlapok – gyártását, illetve nyomtatását, amelyeken szívek, félbetört szívek, vagy rózsák láthatók, vagy bármi „olyan tevékenység, amely ezt a napot népszerűsíti”.

Február 14-ének, azaz szent Bálint napjának angolszász típusú megünneplése nálunk is viszonylag újkeletű, de Irán iszlám kormánya különösen rossz szemmel nézi Valentin térnyerését. „Külföldi ünnepekről való megemlékezés a nyugati kultúra terjedését jelenti” – mondta az egyik politikai-vallási vezető. „Országunk egy ősi civilizációra épül, és a kedvesség és szeretet megünneplésére már több napunk is van.” Ennek megfelelően a muzulmán értékeket képviselő hatóságok kilátásba helyezték, hogy a Valentin-tilalom megsértői retorziókra számíthatnak.

Iránban egyébként eddig is viszonylag nehéz lehetett a szerelmesek napját megünnepelni, tekintve, hogy egy férfi (fiú) nem hívhat el csak úgy egy nőt (lányt) egy randira, mondjuk egy közös mozizásra vagy vacsorára, hiszen a törvénybe foglalt erkölcsi szabályok szerint az országban a két nem képviselői társasági eseményeken nem keveredhetnek. Nyilvános helyen csak akkor mutatkozhat együtt egy pár, ha már házasok. Ennek ellenére a perzsa fiatalok körében egyre népszerűbbé kezdett válni a Valentin-nap, ezért érezte úgy a kormány, hogy fel kell lépni az ünnep ellen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése