Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2011. január 8., szombat

Megvesszőztek egy iráni mollát Szaúd-Arábiában

Mohamed próféta (béke legyen vele) sírja
A Times of India arról számol be, hogy egy iráni síita vallástudós, egy bizonyos Yasser Khalili komoly tortúrán ment keresztül a konzervatív sivatagi királyságban.

Khalili állítása szerint 38 napot töltött egy medinai börtönben rabláncon, majd 150-szer megvesszőzték. Állítólagos bűne az volt, hogy Mohamed próféta (béke legyen vele) sírjánál magasra emelte cipőjét. Tudvalevő, hogy a Próféta síremléke a Boldogság szobájában (arabul: Hudzsrat-usz-száida, az a lakrész, ahol Allah küldötte Aisával -Allah legyen vele elégedett- élt) található, ami ma része a medinai szent mecsetkomplexumnak, s ahova csupán a cipők levétele után léphetnek a férfiak. A szaúdi hatóságok -szembemenve a vallási tanításokkal- erről a szent helyről ugyanis kitiltották a gyengébb nem képviselőt.

A molla szerint tette nem bűn. Khalili a megalázó ügy mögött egy tudatos szaúdi politikát lát, melynek -szerinte- az a célja, hogy korlátozzák az iráni látogatókat.

1 megjegyzés:

  1. Egyébként nem tilos a Próféta (saws)sírjának látogatása nők számára, idén haddzson amikor voltunk Medinában azt mondták nekünk vannak külön nők számára fenntartott időszakok a látogatásra.

    VálaszTörlés