Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2011. január 7., péntek

Szudáni kiállítás Budaörsön

A vetítés előkészületei és a
"szudáni Árpád-sávos"
Most vasárnap ügydöntő népszavazás elé néz a kelet-afrikai állam, ami épp 55 éve nyerte el másodszor is függetlenségét. Budaörs és számos más környékbeli település lakossága azonban már ma szavazott azzal, hogy Mustafa Maisara hívására a Jókai Mór Művelődési Házba ment, ahol még január 19-ig tekinthető meg a most megnyitott "Fekete fáraók" című nívós kiállítás.

A nagyköveti köszöntő
A megnyitót a szervező közintézmény képviselője, a budaörsi szudáni üzletember, mindenki Mustafa bácsija és a Bécsbe akkreditált szudáni nagykövet nyitotta meg. Ugyanis mivel hazánkban Szudánnak nincs külképviselete, sem tiszteletbeli nagykövete, a bécsi konzulátus felel a magyarországi eseményekért.

A szudániak...
A hazai szudáni kolónia több tagja mellett mintegy harmincöt-negyven érdeklődő zsúfolódott össze a kis teremben. Hiába kerestük az iszlám egyházak képviselőit, a Szudánban még oly aktív Bolek Zoltán sem tűnt fel a színen.

...és a kiállítás
Szudán lenyűgöző látnivalóin, mezőgazdaságán és iparán túl szó esett mindarról is, ami a két népet összeköti: a magyarabokról és Papp István elrablásáról és kiszabadulásáról. A jelenlévő szudániak kifejtették, hogy államuk elégedett Papp tevékenységével, s nem a kormány állt elrablása mögött, hiszen az érintett milícia Párizsban székel, francia zsoldban áll, s céljuk Szudán és Csád destabilizációja.

Végül a hibiszkusz-teát szürcsölő közönség háromszor is végignézhetett egy kisfilmet Szudán 20. századi történelméről, s megtudhatta, hogy az a szigonyos zászló a Mehdi-felkelésé volt. Mustafa szerint ez a "szudáni Árpád-sávos".

1 megjegyzés:

  1. Bolek Zoltán dolgozott ezen a napon, s örülnék, ha a kedves blogíró nem foglalkozna annyit szerény személyemmel,ugyanis nem érdemlem meg ezt a megkülönböztetett figyelmet!
    Gondolom, hogy nem küldtem el a naptáramat,hogy mit és mikor teszek...
    Haj, egyébként ez év tavaszán lesz hivatalos nagy kiállítás Szudánról, a Keszthelyi Iszlám Múzeumban, amit aprócska szerény személyem szervez többek között.

    VálaszTörlés