Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2011. február 25., péntek

A bahreini muszlim ellenzék pártjai

Lássuk csak, kik is alkotják a bahreini ellenzéket a Kitekintő cikke alapján!
Síita muszlimok két nagy mozgalommal rendelkeznek, a mérsékeltebb és jóval nagyobb támogatottságú al-Wefaq és a kisebb, de annál radikálisabb Haq szervezettel.
Al-Wefaq logója
Az al-Wefaq saját állítása szerint körülbelül 80 ezer, míg a Gulf Daily News szerint mindössze 1500 taggal rendelkezik. Mindenesetre a törvényhozás alsó házában 18 képviselővel volt jelen a képviselők múlt heti lemondásig, messze a legnagyobb ellenzéki erőt képviselve. Alapvetően készek a fennálló politikai rendszerben résztvenni, némi változtatással. A király 2002-ben bevezetett Nemzeti Akció Alapszabályáteredetileg támogatták. Számos vezetőjük az Alapokmány reformjainak köszönhetően térhett haza, mint például a szervezeten belül a mérsékeltek táborárhoz tartozó Wefaq-vezető: Ali Salman sejk. Mikor azonban kiderült, hogy nemcsak a választott Alsóház, hanem a király által kijelölt Felsőház is törvényhozási jogkörrel lett felruházva, megvonták a bizalmukat a Nemzeti Akció Alapszabálytól és a 2002-es választásokat is bojkottálták. Az al-Wefaq szerint csak választott képviselőknek van joga – azaz az Alsóháznak – törvényeket hozni. Ugyanakkor éppen saját maguk kérdőjelezték meg ezen alapelvhez való ragaszkodásuk komolyságát, mikor a nők jogait illetően csupán a vallási vezetőket tartják megfelelő törvényhozónak - akik nem éppen arról híresek, hogy választanák őket. A szervezet közel áll a síita vallási testülethez, az Iszlám Tudósok Tanácsához, és ennek megfelelően bizonyos kérdésekben – mint például a családot érintő jogok, öltözködési szabályok – vitában állanak a szekuláris pártokkal.
A Haq logója
A Haq Mozgalom a Szabadságért és Demokráciáért tagjaink 2006-ban vált ki az általuk túl engedékenynek bélyegzett al-Wefaqból vált ki. Vezetőik nem csak parlamenti mandátummal nem rendelkeznek, néhányan az országban sem tartózkodnak. A Haq vezetője, Hassan Mushaima éppen a napokban próbál hazatérni londoni száműzetéséből; a legutóbbi hírek szerint egyenlőre Beirútban várva, hogy felengedjék egy Bahreinbe induló gépre. Az al-Wefaq álláspontjával ellentétesen a Haq szívesen látná, ha nem csak a kormány távozna, hanem az egész uralkodócsalád.
A szunnita muszlimok ugyancsak két szervezettel rendelkeznek: a mérsékeltebb al-Menbar és az iszlám keményvonalas interpretációjának gondolatát képviselő Al-Asalah iszlám közösségekkel.
Al-Menbar
Al-Menbar az „al-Eslah Közösség” politikai szárnya, melyet a Muszlim Testvériséggel azonosítanak. Bizonyos témakörökben, mint például a nők jogai, sokkal liberálisabbak más iszlamista pártoknál, s az uralkodó család elűzését sem támogatják. Alapvetően jól szervezettek mecseteik hálózata révén és egy konzervatív társadalmi programot hirdetnek.
Az al-Asalah szalafista párt, azaz a szunnita iszlám egy szigorúbb irányzatát képviseli, mely a „tiszta tanítást” és a jámbor ősöket állítja követendő példaként a hívők elé. Leginkább arról a programjáról híres, mely szerint minden iszlám-előtti történeti emléket el kell pusztítani. A síita muszlimokat ugyan eltévelyedetteknek tartja, de „morális ügyekben” együttműködik velük.
Waad logó
A szekulárisok igazán egyetlen olyan szervezettel rendelkeznek jelenleg, melyet érdemes megemlíteni: Waad - Nemzeti Demokratikus Közösség. Ugyan a baloldal történelmileg erős gyökerekkel rendelkezik Bahreinben, a kommunizmus térvesztésével és az iszlamisták megnövekedett jelentőségének köszönhetően mára régi fényük kissé megkopott. A Waad a korábbi radikális, maoista, szocilaista és arab nacionalista jelzőkkel bíró Népi Frontból nőtt ki, prominens tagjaik többsége szintén a 2002-es reformok alatt tért haza. Vezetőjük, Ibrahim Sharif szintén éveket töltött külföldön száműzetésben.
A fent említett szervezeteknek és a szervezetlen „táborozó” fiataloknak (akikhez egyébként a Haq áll a legközelebb) kellene tehát egységes követeléseket küldeniük a várakozó álláspontra helyezkedett koronahercegnek.A jelenlegi erőviszonyok szerint az ellenzéki tábor két legfontosabb személye, akik vezető szerepre számíthatnak a tárgyalások során, Ali Salman sejk, az al-Wafaq és Ibrahim Sharif, a Waaf vezetője.
A bahreini ellenzékben van tehát, aki kormányt váltana, míg mások az uralkodó családot is távozásra bírnák. Választott törvényhozást szeretne mindenki, de míg egyesek a nőknek továbbra is szavazati jogot és választhatóságot biztosítana, mások szerint ez ellentétes az iszlám tanításaival. Egy részük szerint a Nemzeti Akció Alapszabály alapvetően nem rossz, mások eltörölnék. Síita keményvonalasok, szunnita liberálisok, baloldaliak, és még sokan mások. S amint Hassan Mushaima sikeresen hazatér, elemzők szerint még tovább szélesedik az ellenzéki táboron belüli megosztottság. A lista pedig csak várat magára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése