Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2011. február 12., szombat

Erős hite miatt rúgták ki a négygyermekes anyukát

Bodolai Bori írásának részletei a Kitekintő oldaláról

Azon migránsok ügye, akik „elutasítják a német társadalomba történő integrációs folyamatot”, már egy ideje komoly vitapont Németországban. Egy korábbi törvénytervezet a kényszerházasság erőltetését is börtönbüntetéssel súlytotta volna. Nem meglepő tehát, hogy nagy port kavart annak a nőnek a követelése, aki mindenképpen burkában akart a frankfurti önkormányzatnál dolgozni.


Az arab nők testét száz százalékosan elfedő burka viselése ugyan nincsen Németországban úgy betiltva, mint Franciaországban, a német belügyminiszter, Thomas de Maziere álláspontja mégis egyértelmű: „Teljes mértékben helytelenítem a burka viselését”. „Az arc szabadon hagyása, a szemkontaktus és a kézfogás a polgári viselkedési kultúra legfontosabb elemei; a nők testét teljesen betakaró burka pedig épp ezeket nem teszi lehetővé” – fűzte hozzá de Maziere a nyilatkozatához.
Valószínűleg pont emiatt váltott ki különösen nagy érdeklődést a nyilvánosságban egy marokkói származású, Frankfurtban élő nő esete. A 39 éves alkalmazott szülési szabadságának letöltése után úgy döntött, hogy csak a testét teljesen elfedő burkában hajlandó az önkormányzati hivatalban a továbbiakban dolgozni – a hivatal természetesen egyértelműen elutasította a nő kívánságát. A frankfurti önkormányzat vezető tisztviselői a fejkendő viselését engedélyezték volna, de a nő ezt a lehetőséget nem volt hajlandó elfogadni.

A német-marokkói nő már évek óta dolgozik a frankfurti önkormányzatnál. Feladatkörei közé tartozik az ügyfelekkel való kapcsolattartás is. A frankfurti önkormányzatnál a személyzeti ügyekért felelős Markus Frank véleménye szerint, a burka megakadályozza abban, hogy a látogatókkal kielégítő kapcsolatot vegyen fel, és ugyanakkor az emancipáció alapelvével sem összeegyeztethető. „Fontos, hogy az ügyfelek láthassák hivatalunk dolgozóinak arcát, a bizalom megalapozásához ez alapvető feltétel” – nyilatkozta Frank.

A marokkói származású nő követelése még az iszlám szervezetek rosszallását is kivívta. „Az asszony kívánsága egyáltalán nem elfogadható és abszurd feltétel” – nyilatkozta Naime Cekir a muszlim nők egyik frankfurti érdekvédelmi szervezetének képviselője. A nő követelése a frankfurti iszlám szervezet véleménye szerint túlságosan átlépi a keresztények tolerancia küszöbét, és sok iszlám hívő sem értene vele egyet.
Tipi: Sarrazinnak teljesen igaza van
A német kereszténydemokrata (CDU) párt is keményen ellenáll a burka mellett kardoskodó nő igényének: „A burka a nők elnyomásának és jogfosztottságának a szimbóluma” – nyilatkozta a CDU tartományi szóvivője, Ismail Tipi (Ismail Tipi, a török-német keresztény"demokrata" 1959-ben született abban az Izmirben, amit a török közvélemény csupán gyaur Izmirként szokott emlegetni, hiszen lakói a legkevésbé vallásosak Kis-Ázsiában, 1995-ben lett német állampolgár. Ismail Tipi egyetértett Thilo Sarrazin iszlamofób nézeteivel is. Akkor mi most miért csodálkozunk?! - szerk.). „Ezen kívül a szemkontaktus felvételében is akadályozza a nőt” – fűzte hozzá véleményéhez a kereszténydemokrata szóvivő. Tipi még arra is felhívta a figyelmet, hogy a burka viselése ebben az esetben az állami semlegesség követelményének sem felel meg.
A frankfurti FDP azonban a nő követelései mögött egyáltalán nem vallásos meggyőződést sejt. Nem megerősített információk szerint ugyanis a négygyermekes anya első ügyvédje 40.000 eurót követelt a munkaszerződés felbontásáért. „Amikor az ember arról olvas, hogy az ügyvéd 40 000 eurónyi kárpótlást akar, akkor inkább arra gyanakszik, hogy a háttérben nem vallásos, hanem gazdasági motivációk állnak – nyilatkozta Stefan von Wagenheim, az FDP integrációs politikai szóvivője.
Busralilmuhminin-kommentár: Bolek Zoltán, magyarországi keresztény párti politikus szerint "a burkának semmi köze sincs az iszlámhoz".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése