Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2011. február 19., szombat

Importálná az arab felkeléseket Zukorlic?


Zukorlicnak egyre szigorúbb a nézése
Szandzsakban is megismétlődhet az egyiptomi forgatókönyv – figyelmezteti a szerbiai hatóságokat a helyi muzulmánok főmuftija, Muamer Zukorlic. A vallási vezető állítólag dzsamahirija (A dzsamahirija szó arabul köztársaságot jelent. Persze ha nem fordítjuk le, nagyon veszélyesnek tűnhet a gondolat. Kérdés, kinek az érdeke e szóval riogatni. Csak nem Mohamed Jusufspahic belgrádi muftinak, Zukorlic riválisának? - szerk.) megteremtésére törekszik körzetében.
Alaposan felkavarta a kedélyeket a szerbiai iszlám közösség főmuftijának a belgrádi kormányhoz intézett fenyegető kijelentése, hogy „tanuljanak az egyiptomi és a tunéziai eseményekből, mert itt is hasonló események következhetnek be”. „Ott, ahol a rendszer és az igazságszolgáltatás nem működik, a népnek nem marad más eszköze, mint hogy az utcára vonuljon” – hangoztatta Novi Pazar-i hívei előtt Muamer Zukorlic. Ha a szerb hatóságok „nem térnek észhez”, és folytatódik a muzulmán hívők elleni rágalomhadjárat, akkor Novi Pazarban és Belgrádban is a főtérre fognak vonulni az emberek – figyelmeztetett. 

Zukorlic, aki egyszersmind a kisebbségi Bosnyák Nemzeti Tanács vezetője, így tiltakozik a választások megismétlése és az állítólagos muszlimellenes hangulatkeltés ellen, ami ahhoz köthető, hogy néhány szandzsaki nő egy rendezvényen tüntetőleg hidzsábot (hajat eltakaró kendőt) öltött. A főmufti szerint ettől az egész szerbiai közvélemény megrettent, holott a jelenséget csupán egy civilszervezet bosnyák nemzetiségű elnök asszonya támadta az egyik belgrádi lapban. Zukorlicot bírálói azzal vádolják, hogy politikai hatalomra tör, és iszlám dzsamahiriját akar teremteni a többségében bosnyákok lakta Szandzsakban.


Busralilmuhminin-kommentár: 2010. májusában Novi Pazarban jártunk, s láttuk, hogy a Szandzsákban egyrészt komoly vallási ébredés figyelhető meg, másrészt az arab hatás egyre erősebb, s a török egyre inkább visszaszorulóban van. Bár a főtéri kávéházban még mindig lehet törökül rendelni (a török a balkáni muszlimok lingua francá-ja), de egyre több ember, s főleg nő visel bosnyák vagy török helyett, arab ruhát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése