Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2011. február 20., vasárnap

Egyiptomban engedélyeztek egy iszlám pártot

MTI


Abul Ila  Madi
A tekintélyelvű Hoszni Mubarak egyiptomi elnök bukását követő politikai nyitás jeleként hivatalosan engedélyezte egy kairói bíróság egy olyan mérsékelt, iszlámbarát gyökerű politikai párt működését, amelyet az előző rendszer 15 évig törvényen kívül helyezett. A legfelsőbb közigazgatási bíróság szombati döntésével az al-Vaszat al-Dzsadíd (Új Közép) párt működésére adott felhatalmazást. Abul-Ila Madi, a párt alapítója és több társa 1996-ban vált ki a Muzulmán Testvériség nevű - szintén betiltott, de megtűrt - konzervatív iszlám mozgalomból, hogy új szervezetet alapítson, amely toleráns felfogásban hirdetné az iszlám hit tanait, és liberális elemekkel vegyítené azokat.


Az új szervezetet négyszer próbálták meg hivatalosan politikai pártként bejegyeztetni, minden esetben sikertelenül. Madit az első, 1996-os kísérletet követően katonai törvényszék elé állították és azzal vádolták, hogy "iszlamista frontot" megtestesítő pártot próbált meg létrehozni. A Muzulmán Testvériség szintén bírálta, az iszlám mozgalom megosztásával vádolta Madit.

Madi a bírósági döntést a "január 25-i forradalom" - azaz Mubarak lemondásának - gyümölcseként értékelte.

Az egyiptomi ellenzék arra számít, hogy a Mubarak lemondása után a hatalmat átvevő katonai tanács feloldja a pártalapítást sújtó korlátozásokat.

Busralilmuhminin-kommentár: A bejegyzést úgy is lehet értékelni, hogy a most regnáló egyiptomi katonai hatalom megkezdte az "oszd meg és uralkodj!" szalámipolitikáját, melynek célja a Muszlim Testvérek (MT) pozícióinak gyengítése. Óvatos becslések szerint az MT egy szabad választáson a voksok 30%-ára számíthat, ha vannak riválisai, akkor kevesebbre, s így esélyei is csökkennek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése