Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2011. február 23., szerda

Jobbik: hívják vissza a Kadhafit mentegető magyar nagykövetet!


Gyöngyösi, a nemzeti párt képviselője
A Jobbik megütközve értesült Marton Béla líbiai magyar nagykövet kijelentéseiről -  mondta szerdai sajtótájékoztatóján Gyöngyösi Márton. A parlament külügyi bizottságának jobbikos alelnöke szerint a diplomata magatartása elképesztő érzéketlenségről, a realitásérzék teljes hiányáról és döbbenetes dilettantizmusról árulkodik.

Mint arról tegnap hírt adtunk,  a nagykövet az MTI-nek többek között azt nyilatkozta a líbiai forradalmi események kapcsán, hogy „abból célszerű kiindulni, amit a hivatalos kormányzat mond: a keleti országrész szeretne elszakadni, és az al-Kaida (nemzetközi terrorszervezet) vezetésével egy iszlám államot létrehozni.” A nagykövet a több száz halálos áldozattal járó utcai harcokat is igyekezett bagatellizálni, valamint a tiltakozók tömegét huligánoknak beállítani, amikor azt mondta: „Nem az volt jellemző, hogy több ezer ember gyűlt össze egy helyen, hanem kisebb, főleg fiatalokból álló csoportok járták az utcákat, autógumikat gyújtottak fel, törtek-zúztak, közben Allahot és az iszlámot éltették.”  Mint ismert, a hetek óta zajló tüntetések a hétvége óta váltak országosan elterjedtté, sajtóértesülések szerint  Moammar Kadhafi elnök parancsára a tömeget vadászrepülőgépek bombázták. Marton a Távirati Irodának nyilatkozva elismerősen szólt a saját népére támadó hadsereg „kiváló felszereltségéről” is.
Gyöngyösi Márton rámutatott: a líbiai magyar nagykövet botrányos kijelentései nem csak a jóérzéssel, de a nemzetközi közösség álláspontjával is szembe mennek. A luxemburgi külügyminiszter Kadhafit „beteg, zavarodott embernek” az elmúlt napok eseményeit pedig „népirtásnak” nevezte, Lord Owen volt bit külügyminiszter pedig felvetette a líbiai légtér nemzetközi ellenőrzésének szükségességét is, mivel szerinte elképzelhető, hogy Kadhafi tömegpusztító fegyvereket vethet be saját népe ellen – emlékeztetett a politikus. A líbiai rezsim rémtetteit a magyar kormány részéről már Martonyi János és Németh Zsolt is elítélte.
Ennek fényében joggal merül fel a kérdés: lesznek-e személyi következményei Marton Béla kijelentéseinek, visszahívják-e állomáshelyéről a véres kezű diktátort védelmébe vevő, az ellene tiltakozókat közönséges huligánoknak nevező nagykövetet?
 A diplomatát még az előző, Bajnai-kormány idején nevezték ki 2009-ben – mutatott rá Gyöngyösi.  Marton botrányos hozzáállása rávilágít arra, hogy a Külügyminisztérium személyi állománya komoly átvilágításra szorul, s elkerülhetetlen az olyan őskövületek eltávolítása, akik nem csak a magyar nemzeti érdekek képviseletére, de állomáshelyük történéseinek objektív értékelésére is képtelenek – szögezte le a politikus.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése