Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2011. március 7., hétfő

Kiállítás Szentendrén, múzeum Keszthelyen

A Magyar Hírlap cikkeiből

Major Balázs régész-történész-arabista nyilatkozik, abból az alkalomból, hogy kiállítás nyílt Szentendrén, a Fő téri képtárban a Szíriai-Magyar Régészeti Misszió feltárásainak eredményeiről. A tárlat április 17-éig látható. A Major Balázs által vezetett kutatócsoport a mai Szíria területén fekvő Margat híres várának, a keresztes johannita lovagok egykori székhelyének kutatási engedélyét kapta meg a szír kormánytól, ezzel öregbítve hazánk hírnevét. A professzor elmondta: a koncesszió birtokosa a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, amelynek oktatója. Kifejtette: „Kiderült, hogy profin megtervezett vízgazdálkodási rendszer működött Margat-ban, de óriási eredmény volt a kápolna falfestményeinek megtalálása is. Különlegessége, hogy a jelek szerint európai mester keze munkája, holott a kor szokása szerint keleti művészek vagy már a Szentföldön iskolázott európaiak alkották a freskókat. A két legnagyobb kép, a menny, illetve a pokol ábrázolása elhelyezkedésük miatt is rendkívüli: mindkettő az apszis mellett, kitüntetett helyen van. Fontos még megemlíteni a várhegy nyugati lejtőjén előkerült romokat, amelyekről szintén nem tudott senki: egy kápolnát és temetőt találtunk, és kijelenthető, hogy nagy kiterjedésű lakóterület állt itt egykor.” Az interjúból kiderül: a kutatócsoport létrehozott egy alapítványt, a SHAM-ot, amely immár az adók egy százalékára is jogosult, így civil támogatók is segíthetik a további munkálatokat. 


Keszthelyen hamarosan megnyílhat Európa első önálló iszlám múzeuma. Czoma László, a Helikon Kastély Múzeum igazgatója a lapnak elmondta: Keszthelynek jó adottságai vannak, ugyanis a korábban a hadsereg által birtokolt területen több olyan épület is található, amely átalakítható erre a célra. A látványterv, illetve a makett már el is készült. Ha minden a terv szerint alakul, akkor legkorábban 2015-ben nyithatná meg kapuit Keszthelyen Magyarország és Európa első, kizárólag az iszlám művészetnek és keleti gyűjteményeknek helyet adó múzeuma.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése