Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. március 19., péntek

Kontroll nélkül beszélhetnek az imámok?

MTI
A török kormány azt tervezi, hogy korlátozott mentelmi jogot biztosítana az állami vallásügyi hatóság által alkalmazott imámoknak.A parlament elé terjesztett törvénytervezet értelmében az iszlám hitszónokok ellen csak elöljárójuk beleegyezésével lehetne vádat emelni bűncselekmény elkövetése esetén - írta csütörtökön a Sabah című újság. Ez pedig korlátozná annak a lehetőségét, hogy az előimádkozókat politikai tartalmú kijelentések miatt büntetőjogi felelősségre vonják.
A vallásügyi hivatal (diyanet) feladatait tartalmazó törvénytervezet értelmében annak főnöke közvetlenül a miniszterelnök alárendeltje, és neki tartozik beszámolási kötelezettséggel. Kinevezése öt évre szól, amely egy alkalommal további öt évre meghosszabbítható.

Törökországban a diyanet képezi a szunnita iszlám legfőbb hatóságát. Törökországban már sok évtizeddel ezelőtt megtörtént az állam és egyház szétválasztása, ami a modern köztársaságot megalapító Mustafa Kemal Atatürk nevéhez fűződik. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az állam ellenőrzést gyakorol a vallás fölött. A magát kemalistának nevező ellenzék azzal vádolja a kormányt és a miniszterelnök Igazság és Haladás Pártját (AKP), hogy a színfalak mögött az ország iszlamizálására törekszik.


MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése