Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. március 19., péntek

Kontroll nélkül beszélhetnek az imámok?

MTI
A török kormány azt tervezi, hogy korlátozott mentelmi jogot biztosítana az állami vallásügyi hatóság által alkalmazott imámoknak.



A parlament elé terjesztett törvénytervezet értelmében az iszlám hitszónokok ellen csak elöljárójuk beleegyezésével lehetne vádat emelni bűncselekmény elkövetése esetén - írta csütörtökön a Sabah című újság. Ez pedig korlátozná annak a lehetőségét, hogy az előimádkozókat politikai tartalmú kijelentések miatt büntetőjogi felelősségre vonják.
A vallásügyi hivatal (diyanet) feladatait tartalmazó törvénytervezet értelmében annak főnöke közvetlenül a miniszterelnök alárendeltje, és neki tartozik beszámolási kötelezettséggel. Kinevezése öt évre szól, amely egy alkalommal további öt évre meghosszabbítható.

Törökországban a diyanet képezi a szunnita iszlám legfőbb hatóságát. Törökországban már sok évtizeddel ezelőtt megtörtént az állam és egyház szétválasztása, ami a modern köztársaságot megalapító Mustafa Kemal Atatürk nevéhez fűződik. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az állam ellenőrzést gyakorol a vallás fölött. A magát kemalistának nevező ellenzék azzal vádolja a kormányt és a miniszterelnök Igazság és Haladás Pártját (AKP), hogy a színfalak mögött az ország iszlamizálására törekszik.


MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése