Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. március 19., péntek

Iszlámellenes tankönyvekből oktatják az amerikai diákokat

A Kitekintő cikke

Moein Khawaja, a Muszlimok Amerikában nevű szervezet polgárjogi aktivistája szerint, egy, azamerikai-iszlám kapcsolatokat felügyelő tanács gondozásában megjelent tankönyvsorozat erőszakos terroristákként ábrázolja az iszlám híveit. A 10 kötetes sorozatot, World of Islamcímen, a philadephiai Mason Crest Publishing és az amerikai-iszlám kapcsolatokért felelős tanács közösen hozta létre, általános és középiskolás gyermekek számára. A muzulmán polgárjogi szervezet állítja, napjainkra több mint két tucat amerikai szövetségi állam oktatási intézményei használják a World of Islam köteteit.

A liberális amerikai muzulmán szervezet szerint a tankönyvek nem teljesítik az oktatás objektivitásának követelményét, a bennük foglalt, helyenként elítélő megfogalmazások miatt, mint például "a muszlimok erőszakosak, az iszlám csak másodrendű a vallási hierarchiában és minden társadalomnak elővigyázatosan kell viszonyulnia a követőihez".

"Néhány muszlim azért érkezett az Egyesült Államokba, hogy a terrorizmus eszközével változtassa meg az amerikai társadalmat." Khawaja a könyvsorozatból vett idézetet kommentálva elmondta, hogy mélyen elítéli az iszlám vallás egészére vonatkozó szélsőséges megállapításokat. Az amerikai sajtónak tett nyilatkozatában kitért egy másik, az aktivisták által kifogásolt példára is. E szerint, a könyvben található egy "biztonsági fenyegetések" címmel ellátott kép, amely a tradícióknak megfelelően, kendőt viselő muszlim lányokat ábrázol.

A philadelphiai székhelyű kiadó nem kommentálta a muszlim polgárjogi szervezet sajtónyilatkozatait. Helyett az amerikai-iszlám kapcsolatokért felelős kutatóintézet elnöke, Harvey Sicherman állt ki a könyvsorozat védelmében. Szerinte, a Khawaja által felhozott példák nem tükrözik a kiadvány attitűdjét és csak belemagyarázással kelthetnek disszonáns hatást. A két muzulmán lányt ábrázoló képpel kapcsolatban annyit mondott, hogy a "biztonsági fenyegetések" címmel nem az illusztráció szereplőit kívánták minősíteni. Ezzel szemben, a muzulmán bevándorlókkal kapcsolatos könyvbéli véleményt nem korrektúrázta a sajtó előtt: "Nos, valóban néhány muzulmán bevándorló azért érkezik az Egyesült Államokba, hogy terrorcselekményt kövesen el, és nem tudom, hogy ezzel a ténnyel érdemes-e vitatkozni".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése