Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. március 19., péntek

Iszlám kincsek Berlinben

Az iszlám művészet több mint ezer évét felölelő Aga Khan-gyűjteménynek, a világ egyik legnagyobb és legértékesebb kollekciójának több mint 200 kincse most először látható szerdától a német fővárosban.

Manapság a német főváros az iszlám kultúra Mekkája: miközben a világhírű Aga Khan-gyűjtemény műremekei láthatóak a Martin-Gropius Bauban, a Pergamon Múzeum a magyar származású műgyűjtő, Edmund de Unger, azaz Unger Ödön gyűjteményének válogatott kincseit kínálja az érdeklődőknek.

Iszlám könyv az Unger-gyűjteményből

A magyar származású mecénás gyűjteményét bemutató kiállítás csütörtökön nyílt meg és május végéig várja a látogatókat. A műalkotások a Földközi-tenger körüli legfontosabb muzulmán országokból, Iránból és Közép-Ázsiából származnak, és az iszlám kultúra szinte valamennyi korszakát és művészeti ágát képviselik. Szőnyegek, brokátok, koraközépkori bronztárgyak, hegyi kristályból készült értékes alkotások, kalligráfiák és fényűzően díszített könyvek találhatók a múzeumnak kölcsönadott műkincsek között.
A kiállítás egyik súlypontja a Fátimida síita dinasztia (fátimidák) korának művészete. A származását Mohammed próféta lányára, Fátimára visszavezető dinasztia 1171-ig uralkodott Egyiptomban, és a pompa iránt vonzódó, művészetet pártoló életstílusáról volt ismert.
A múzeum a világon az egyik legnagyobb és legjelentősebb iszlám magángyűjteményként méltatja a kollekciót, amelynek hivatalos neve Keir Collection, a 92 éves jogász gyűjtő egykori wimbledoni házáról. Azért döntött úgy, hogy kincseit a német fővárosban állítja ki, mert a Pergamon Múzeumnak már van egy olyan gyűjteménye - méghozzá a déli szárnyban lévő Iszlám Művészetek Múzeumában -, amely jól kiegészíti az ő kollekcióját. Az összesen 1500 darabos gyűjteményből 112 műkincs van Berlinben, és ezek "névjegyként" kerülnek a látogatók elé - fogalmazott a múzeum.
A kollekció berlini bemutatásáról tavaly júniusban számolt be a Der Tagesspiegel című német újság. A lap akkor úgy értesült, hogy a gyűjtemény 15 évre a német fővárosba kerül, de szó van egy 35 évre szóló "kölcsönügyletről" is. Az újság emlékeztetett arra is, hogy a világhírű kollekció egy része 2007-ben egy ízben már bemutatkozott a Pergamon Múzeumban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése