Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2011. március 7., hétfő

"Vallásosnak lenni nem Amerika-ellenes"

Az InfoRádió cikke


Washingtonban a Fehér Ház igyekszik megelőzni a dühös reakciókat a muzulmán világban amiatt, hogy a Kongresszus meghallgatásokat tervez az iszlám és a terrorizmus kapcsolatáról, illetve, hogy az amerikai muszlimok mennyire működnek együtt a szélsőségesek elleni fellépésben. New Yorkban néhány százan tüntettek diszkriminációt emlegetve. 


A muzulmán amerikaiak nem a probléma, hanem a megoldás része - hangsúlyozta egy magas rangú kormányilletékes a republikánusok által kezdeményezett kongresszusi vizsgálat előtt, amely a muzulmánok és a terrorizmus kapcsolatát akarja kielemezni.

Dennis McDonough, Obama elnök nyugati öltönyt viselő helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója egy, a vallások közötti párbeszédet elősegítő fórumon beszélt erről, hagyományos viseletbe öltözött szakállas imámok által övezve.

Azt, hogy a Fehér Ház mennyire tart az ügy miatt esetleg feltámadó feszültségtől, jól mutatja, hogy a tanácsadó egy virginiai mecsetbe zarándokolt el, hogy így bizonyítsa a kormányzat jó szándékát. A mecset vezetősége régóta együttműködik az FBI-jal, és az ott tartott ökumenikus fórumon a helyi zsinagóga és protestáns templom képviselői is felszólaltak. 

"Vallásosnak lenni nem Amerika-ellenes, hanem nagyon is amerikai dolog" - mondta a fehérházi illetékes, aki szerint a mecset hangulata gyermekkora katolikus neveltetését idézte fel neki. McDonough 13 biztonsági ügynökséget felügyel, amelyek számára új stratégiát dolgoznak ki a radikálisokkal szembeni fellépésre.

New Yorkban, a Times Square-en - egy tavaly meghiúsított merénylet színhelyén - körülbelül háromszáz ember tüntetett és sérelmezte, hogy a kongresszusi meghallgatás a muzulmán közösséget és nem a szélsőségeseket helyezi vizsgálódása középpontjába. 

Peter King New York-i republikánus képviselő, a meghallgatások kezdeményezője azt mondta: az amerikai muzulmán közösség nem működik együtt kellőképpen a rendőrséggel és az FBI-jal a radikálisok kiszűrésére. A legutóbbi leleplezett szélsőséges egy szaúdi vegyészmérnök hallgató volt, aki robbanóanyaghoz felhasználható vegyszereket vett az interneten. A hatóságok szerint babákba és babakocsikba akart pokolgépeket rejteni, amelyekkel gátakat, atomerőműveket vagy George Bush egykori elnök dallasi otthonát akarták felrobbantani.

A demokrata párti elnök nemzetbiztonsági tanácsadó helyettese a rivális republikánusokkal szemben azt mondta, hogy Amerikának nem egész közösségeket kell elítélnie, hanem inkább meg kell őket védenie a szélsőségesekkel szemben. A meghallgatásokat vezető konzervatív honatya erre taktikusan azzal válaszolt, hogy a Fehér Ház véleménye egybeesik az övével. 

Erre az elnöki adminisztráció válaszolt diplomatikusan azzal, hogy üdvözli a Kongresszus ellenőrző szerepét. Nyilvánvaló azonban, hogy a politikai ellenfelek másként tekintenek a kérdésre, és Obama, illetve környezete tart a vizsgálat nemzetközi visszhangjától. Szélsőségesek már korábban is "az iszlám ellen folytatott keresztes háborúval" igazolták véres támadásaikat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése