Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. március 21., vasárnap

Irán legyőzte ellenségeit

A Hírszerző cikke

A perzsa újév alkalmából mondott beszédében azt közölte szombaton Irán legfőbb vezetője, hogy Irán legyőzte ellenségeit, akik szerinte tavaly összeesküvést szőttek az iszlám forradalom ellen. Ali Hamenei ajatollah úgy fogalmazott, hogy "az Iszlám Köztársaság ellenségei 30 évvel a forradalom után minden erejüket összefogva belülről próbálták megtörni a forradalmat"

"Az iráni nép kivételes ellenállással, éberséggel és eltökéltséggel legyőzte az ellenséget" - mondta az ajatollah az állami tévé által közvetített beszédében, amelyben kiemelten vádolta az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát a lázadás támogatásával.


A tavaly júniusi elnökválasztások vitatott végeredménye miatt tömegtüntetések törtek ki Iránban, főleg Teheránban. A rendőrök és a rezsimet támogató milíciák közbeavatkozásának eredményeként sokan meghaltak, és még több ellenzékit elhurcoltak, majd börtönbe vetettek.

Irán legfőbb vezetőjének beszéde előtt üzent az országnak az amerikai elnök. Barack Obama a perzsa újév alkalmából küldött köszöntőjében, amit az interneten tettek közzé pénteken, azt mondta, hogy az Egyesült Államok továbbra is kész párbeszédet folytatni Iránnal, de annak kormánya ettől elzárkózik. Az elnök közölte, hogy Washington elkötelezett az iráni nép "reményteljesebb" jövője mellett. Az Egyesült Államok elősegíti, hogy minél több iráni diák tanulhasson amerikai egyetemeken, és minél többen rendelkezzenek Iránban internet-hozzáféréssel, hogy az emberek "a cenzúrától való félelem nélkül tudjanak kommunikálni egymással és a világgal".

Iránban vasárnap kezdődik a perzsa újév, amely 12 napos ünnep az országban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése