Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. március 22., hétfő

Iszlám a gyakorlatban


Az iszlám sok gyakorlati kérdésről pontosan meghatározott utasíásokat tartalmaz. Például.

A házasság:
Az iszlám szerint egy férfi több feleséget is tarthat. Ezt sokan félreértelmezik és mint a férfi sovinizmusra jellemző egyszerű jogként értelmezik. Ezzel szemben ez a jog egy rakás kötelezettséggel jár. Még az sem igaz, hogy a gazdag emberek engedhetik meg maguknak, mivel a pénz mennyisége önmagában kevés. A pontos szabály az, hogy akkor vehet nőül többedik feleséget, ha ugyan azt tudja (akarja) biztosítani mindegyik feleségének. Mind szeretetben, anyagiakban stb. Nem lehet különbség. A második/sokadik feleség nem alacsonyabb szint mint az első feleség, vagypedig az első feleség nem a "régi/megúnt" kategória. A feleség(ek)nek hozzá kell járulnia ahhoz, hogy új asszony jöjjön a házhoz.
A szabály létezik, de a mindennapokban gyakorlatilag nem létező kategória a többnejűség. Talán az arab olajmilliárdos sejkek esetében fellelhető jelenség.

A válás:
Teljes mértékben szabályozott folyamat az iszlámban. A férj és feleség dönthet úgy, hogy elválnak útjaik. A szabályok szerint 3 hónap külön élés után a válás bekövetkezik. A 3 hónap alatt nem létesíthetnek új kapcsolatot. A 3 hónap alatt kiderül, hogy a feleség esetleg gyermeket vár és az a gyermek még a férjet illeti meg. Pontosan tisztázva van, hogy kinek mikor mennyi jár. Azaz ha valaki betartja a szabályokat, nem kell ügyvéd, bíróság, békéltetés meg 1-2 év várakozás. Nincs gyermekelhelyezési ügy, név felvételi kérdés, nincs apasági per. Nincs probléma a vagyon elosztással.

Házasságtörés:
Kövezés jár érte, ami rendszerint halállal végződik.

A 3 esetet együtt kell vizsgálni. Nem szabad kiragadni egyiket sem. Ha 3 hónap alatt korrektül ki lehet lépni egy kapcsolatból korrekt elszámolással együtt, akkor érthetetlen a házasságtörés ténye. A házasságtörés a türelmetlenségről, az engedetlenségről, a törvények megsértéséről szól. Ezt szankcionálja az iszlám, nem pedig megcsalt férfin/nőn esett sérelmet.

A folyamat teljeskörű, előre tervezhető, nincs kiskapu.
Nincs válóperes ügyvéd, mint a feleket jól lehúzó, mások kárán csak gazdagodó népség.
Nincs a megélhetési feleség, aki férjhez megy fűhöz-fához, hogy aztán egy jó ügyvéddel kiperlje a vagyonból.
Nincs feleségtartás, gyerektartás stb. fél életre összekötő kapcsolatrendszer. Elváltál, de fizeted még 20 évig a más költségeit.
Nincs kisemmizett apa, aki még a jogos láthatásért is küzd.

Malajziában polgári törvénykezés van. Létezik iszlám rendőrség, akik az iszlám lakossággal tartatják be a szabályokat. De elég jól elhatárolható még a lakosság körében is, kikre mi vonatkozik. Az öltözködési szabályokról majd máskor. Annyit érdemes megjegyezni, hogy a helyi kinai tinédzserek mini szoknyában, shortban és ujjatlan trikó pólóban közlekednek. És ez tök normális. Ja és túristaként illik betartani a vendéglátó ország szabályait.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése