Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. március 22., hétfő

Több ezres nőtüntetés a gyerekházasságok tilalma ellen


Több ezer nő tüntetett vasárnap a jemeni parlament előtt tiltakozásul az ellen, hogy be akarják tiltani a 17 éven aluli lányok házasodását.

A tüntető nők az iszlám előírása szerint kendővel takarták el az arcukat.

A tüntetők egyik tábláján azt lehetett olvasni, hogy "Ne tiltsátok be azt, ami isten megengedett!". Egy másikon pedig azt, hogy " A jogok és a szabadság nevében fejezzétek be az iszlám törvénykezés megsértését!" A muzulmán hitszónokok felszólítására szervezett megmozdulás résztvevői buszokkal érkeztek a fővárosba, Szanaába. A tüntetők egyik szószólója azt mondta, hogy "isten, a próféta és minden jemeni nő ellensége az, aki támogatja ezt a törvényt".

A 17 éven aluli lányok és a 18 éven aluli fiúk házasodását tiltó kormányjavaslat tavaly augusztus óta van a parlament előtt, és a sorozatos ellenzéki tiltakozások miatt nem lett belőle eddig törvény. A tizenévesek, sőt gyerekek házassága elterjed szokás a szegény arab országban, különösen vidéken.

A tüntetés idején megjelent néhány jogvédő aktivista is, akik támogatják a törvényjavaslatot, de gyorsan távoztak is, miután a tüntetők fenyegetően közeledtek feléjük. Az egyik aktivista később azt nyilatkozta, hogy az egész ügy rákfenéje a szegénység, ezért számos falusi szülő gyakran a nyolc éves lányát is férjhez adja a hozományért.

Tavaly meghalt szülés közben egy házasságra kényszerített 12 éves lány és újszülöttje. 2008-ban egy jemeni bíróság jóváhagyta egy nyolc éves kislány elválasztását 20 évvel idősebb férjétől, miután a munkanélküli apa rákényszerítette gyerekét a házasságra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése