Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. március 21., vasárnap

Véget ért a síita felkelés?

A Barikád cikke


Ali Abdullah Saleh jemeni államfő március 19-én, pénteken a jemeni televízióban bejelentette: véget ért az ország északi részén zajló háború a központi kormány csapatai és a muszlim vallás siita irányzatát követő zaidista felkelők között. "Kijelenthetjük, hogy a háború véget ért. És nem pusztán ideiglenes fegyvernyugvásról vagy tűzszünetről van szó” - jelentette ki az államfő az Al-Arabiya televíziós állomásnak adott interjújában, melyet a jemeni állami televízió is sugárzott pénteken.

A jemeni kormányra jelentős nemzetközi nyomás nehezedett a háború befejezése és az ország stabilitásának megteremtése érdekében. Az Egyesült Államok és szövetségesei persze elsősorban azért szeretnék, hogy a Jemen északi részén évek óta zajló – és az elmúlt esztendő folyamán kiéleződött – konfliktus véget érjen, mert az Al Kaida elleni harcra kívánják felhasználni a szanaa-i rezsim katonai erejét. Mint emlékezetes, az elmúlt év decemberében Washington a Jemenben működő „Al-Kaida sejteket” vádolta meg azzal, hogy megszervezték az egyik amerikai utasszállító gép elleni merénylet. Nyugaton valamint a csatlós arab bábállamokban általában az a vélemény uralkodik, hogy a jemeni belső harcok és az államszervezet szétesése következtében tudta megvetni a lábát az Al Kaida az Arab-félsziget déli részén fekvő országban.

A kormány és a siita felkelők között megszületett tűzszüneti megállapodás azonban nem feltétlenül lesz hosszú életű, amennyiben a szanaa-i kormány nem hajlandó megszüntetni a siitákat sújtó megkülönböztető intézkedéseket. A jemeni államelnök az Al- Arabiya televíziónak adott interjújában arról beszélt, hogy a felkelők érzékelhetően törekednek a békére: hajlandónak mutatkoztak például a taposóaknák eltávolítására, a lezárt utak megnyitására, az útakadályok megszüntetésére, és rövidesen megszüntetik bizonyos kormányzati épületeknek blokádját. Továbbá a siita felkelők ígéretet tettek arra is, hogy rövidesen szabadon engedik a fogságukban sínylődő 175 kormánykatonát illetve velük szemben fegyveresen fellépő törzsi milíciák tagjait.

"Bíztató jeleket tapasztalok, amelyek bizonyítják, hogy nem fognak kiéleződni az ellenségeskedések” - fogalmazott a jemeni államfő. Saleh viszont kizárta annak a lehetőségét, hogy tárgyalásokba bocsátkozzon az ország déli területein harcoló szeparatista felkelőkkel. „Akik elfogadják az állam egységének elvét, azokkal viszont lehetséges a dialógus ” – jelentette ki az elnök.

"Aki sérelmeiket a törvényes keretek között tárják elénk, azokkal tárgyalni fogunk” - hangoztatta szándékait Ali Abdullah Saleh. Észak-és Dél Jemen 1990-ben egyesült, azonban a déli területeken – mely az olajipar egyik kiemelt központja – általános az elégedetlenség a központi kormánnyal szemben, amely állítólag „elrabolja” az országrész erőforrásait, és hátrányosan megkülönbözteti annak lakóit.

Zábori László

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése