Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. április 5., hétfő

Botrány: disznóvér a cigarettában!

A HírExtra leleplező cikke

Nyomokban disznóvért tartalmazhatnak a cigaretták, figyelmeztet Simon Chapman ausztrál tudós egy friss holland kutatás eredményeire hivatkozva.

Véres füstszűrő


Főleg ázsiai hírportálokon terjedt futótűzként a hír tegnap, hogy sertésvért tartalmazhatnak a cigaretták.

Erről Simon Chapman, a University of Sidney egyetem professzora tájékoztatta az AAP ausztrál hírügynökséget. A tudós egy holland tanulmányra hivatkozik, melyben a sertés ipari célú felhasználását vizsgálták a kutatók, 185 különböző termék esetében; ezek egyike a cigaretta.

A kutatás során kiderült, hogy egyes cigaretták füstszűrőjében disznók véréből kivont hemoglobint alkalmaznak. A holland kutatás megállapította, hogy a sertés hemoglobin hatékonyabban köti meg a dohányfüstben található káros anyagokat, mint az eddig alkalmazott módszerek.

Ennek tükrében a dohányos társadalom akár örülhetne is a disznóvérrel átitatott füstszűrőknek, a kérdés elsősorban etikai és vallási aggályokat vet fel. A dohánygyárak ugyanis nem kötelesek feltüntetni termékeiken az összetevőket. Gyártási módszereiket titokban tartják, így a témában részletesebben elmerülő dohányzó, vagy nem dohányzó érdeklődő sem tudhat meg minden részletet a cigaretta gyártás során használt összetevőkről. A dohánycégek üzleti titokra hivatkozva ugyanis visszatartják az információkat.

Nem kóser?!

Dr. Chapman szerint az átfogó holland kutatás végre parányi betekintést is nyújtott a cigarettagyártás titokzatos világába. A most napvilágra került „felfedezés” kiválthatja a jámbor muzulmán és izraelita dohányosok ellenszenvét, de a vegetáriánus nikotinfüggős sem érezhetik jól magukat a hír hallatán.

Ugyanis mindkét vallás szigorúan tiltja a sertéshús fogyasztását, bármilyen formában. „Úgy gondolom, hogy a különböző vallási csoportok meglehetősen sértőnek találhatják a sertésösszetevők cigarettában való felhasználását és erre érdemben fognak reagálni.”- mondta az ausztál tudós, aki szerint a legsértőbb a kialakult helyzetben az, hogy a vásárlóknak jelenleg nem áll módjukban eldönteni, hogy megveszik-e továbbra is szeretett cigarettájukat, ugyanis a dobozon nincs feltűntetve ez az aggályos összetevő.

A tudós szerint ezek után alapvető elvárás az, hogy a gyártók tüntessék fel a dohánytermékek dobozain, tartalmaznak-e termékeik sertés hemoglobint, vagy sem. Reményei szerint az iszlám és zsidó közösségek tiltakozása rákényszerítheti a nagy dohányipari cégeket, tájékoztassák pontosabban vásárlóikat.

A nagy gyártók honlapjain, így a Philip Morris International oldalán is rákereshetünk az egyes cigarettamárkák összetevőire. Bár a táblázatok részletes adatokat tartalmaznak, a leírás sajnos nem teljes. Kíváncsiságból megnéztük a piros Marlboro összetevőit. Az adatok alapján az kiderült, hogy egy szál ilyen cigaretta többek között 62,5 %-a tiszta dohányt, 4,4 % papírt, 3,1% cukrot és rengeteg adalékanyagot tartalmaz. Sertésvért ugyan nem találtunk az összetevők között, de a füstszűrő filter összetevőinél nem túl bőbeszédű a gyár tájékoztatója: nagyvonalúan csak feldolgozási segédanyagokról tájékoztatnak.

Chapman professzor szerint az ilyen és hasonló részletekben kell keresni a sertésvért. Annak örülne a legjobban, ha nyilvánosságra hoznák a cégek legalább azokat az összetevőket, amelyek a sérthetik a vallási törvényeket szem előtt tartó dohányosokat.
A tegnap kirobbant botrány óta már legalább egy görögországi cigarettamárkáról bebizonyosodott, hogy szűrője hemoglobint tartalmaz. A kérdéses márka valószínüleg a BF (BioFilter), amely a cigarettespedia információi szerint szintetikus hemoglobint tartalmaz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése