Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. április 16., péntek

Félhold fesztivál

A mai nap tartotta sajtótájékoztatóját a Budai vár Gótikus termében a Török Iránytű Európába Egyesület. A közelmúltban megalakult társaság május első hetében készül megrendezni az első magyarországi török zenei fesztivált, melynek része lesz egy szúfi koncert is. A Félhold fesztivál segítségével olyan magyar fiatalokhoz szeretnék eljuttatni a török és iszlám kultúrát, akik eddig még semmilyen ismerettel sem rendelkeznek a témában.

Csaknem 150 éven keresztül élt együtt az oszmán-török és a magyar nép, mégsem ismerjük egymást eléggé. A Félhold Fesztivál célja, hogy egy egyhetes program keretében megismertesse a török kultúra itthon még nem ismert szépségeit, segítsen közelebb hozni egymáshoz a török és a magyar népet, elősegíteni és fenntartani a kommunikációt, rámutatva közös múltunk örökségére, a kultúráink hasonlóságaira és különbségeire, és ezáltal a szépségére. Programjaink párhuzamosan kerülnek megrendezésre a pécsi-isztambuli programokkal, ezáltal szeretnénk lehetővé tenni, hogy a budapesti lakosság és az idelátogató turisták is részesüljenek a török kultúra szépségeiből. Az egyhetes fesztivál során helyet kap a zene szinte minden műfaja, a rocktól a dzsesszen át a szúfi dallamokig ismert török művészek közreműködésével, gasztronómiai bemutatók kíséretében.

Májust követően egy éven keresztül minden hónapban különféle kulturális programokat kívánunk szervezni, folyamatosságot és mélységet adva a fesztiválnak. Irodalmi, tánc- és filmművészeti estekkel, tudományos és kulturális ismeretterjesztő szemináriumokkal, kiállításokkal, színházi előadásokkal kívánjuk majd színesíteni Budapest egyébként is gazdag kulturális életét.



félhold

2010. 05. 02.Dürer kert
ATIB | Istanbul Kultur Verein | Novavon
2010. 05. 03.Budapesti Történeti Múzeum
Makamhane
2010. 05. 04.Dürer kert
Hosh Neva
2010. 05. 05.Dürer kert
Fatima Spar
2010. 05. 06.Dürer kert
Yildirim Fakilar
2010. 05. 07.Dürer kert
Sazz da Jazz | Dürer kert | Dj Party

Fellépők

Istanbul Kultur Verein

Az általuk játszott zenei stílust ma többnyire "Klaszikus Török Zene" vagy "Török Művészi Zene" névvel illetik. Az Ottomán Birodalom megalakulásával és fejlődésével egyre fontosabb szerepet nyert, lassan meghatározóvá vált, esztétikai fejlődésen ment át és önálló műfajjá alakult. Az oszmán zene a vallás, a szerelem, a háború témájából merít, de alkotásai minden téren újat jelentenek a korábbiakhoz képest. Ez a zenei irányzat a birodalom terjeszkedésével befogadta a különböző országok eltérő zenei hagyományát, ugyanakkor kölcsönhatásról beszélhetünk, mert saját jellegzetességeit maga is átadta.
http://www.youtube.com/watch?v=svARUzmK1Gc

Makamhane

makamhaneA makamhane közösség olyan lehetőséget teremtett, ahol az emberek a művészi adottságaikkal bonthatják le a kulturális válaszfalakat. A közösség mögött megbújó elképzelés teljes mértékben támogatja a sokszínűséget, illetve a kultúra és ember közti szinergiát. Szerintük a zene az egyetlen, ami kulturális háttértől függetlenül gyakorolható, mely megnyitja a szív ajtaját és egy összekötő kapoccsá válhat a hasonló érdeklődésű emberek között, nem foglalkozva a nemzeti vagy vallási különbségekkel.
A Makamhane együttes a makamhane közösség tagja. Az együttes oszmán-török klasszikus zenét játszik olyan tradicionális hangszereken, mint a ney-síp vagy a rebab hegedű. Zenéjük alapját a 700 éves örökség remekművei adják, melyek lehetnek akár szerelmes vagy táncdalok, de akár dervis kolostorok himnuszai is.
www.makamhane.com

Hosh Neva

A Hosh Neva perzsa jelentése "szép melódia". A csoport által játszott dalok Közép-Ázsia és Anatólia szúfi-tradíciójából táplálkoznak, így például a Bektaşi- vagy a Mevlevi-hagyományra.
Az ismétlésre épülő, meditatív vallásos énekkel a szúfik Isten közelségét keresik. Sokszor régi szövegeket zenésítenek meg, például a 13. századi költő Yunus Emre verseit. Az éneket hagyományos keleti hangszerekkel (Ud, Bağlama, Ney és Bendir) kísérik.
Egy szúfi és az Isten közötti kapcsolatot hűen talán a szerető és a szeretett kapcsolatával lehet érzékeltetni. Ezért a Hosh Neva dalait szerelmi énekekként is felfoghatjuk.

Sazz da Jazz

A négy muzsikus/zenész különböző felállásban vezet be minket a tüzes jazz-improvizációk és a keleti ritmusok ötvözte zenei stílusba. Az este folyamán betekintést nyerünk egy különleges hangvilágba, amely az anatóliai népzene, a nyugati zene és a jazz keverésével jött létre.

Fatima Spar

Fatima SparNégy éve történt megalakulásuk óta Fatima Spar and the Freedom Fries megtalálták helyüket az alternatív, a jazz és a világzene között, anélkül, hogy feláldozták volna saját zenei egyéniségüket a zeneipar/piac oltárán. Fatima Spar nem csak énekes, aki rajongókat gyűjt egyedülálló hangjával New Yorktól Kijevig és Londontól Kairóig, hanem egy olyan színpadi karakter, akinek neve, előadásmódja és dalszövegei magával ragadják a nagyérdeműt. Fatima Spar and the Freedom Fries évente 100 koncertet ad kis kluboktól kezdve, híres koncerttermeken keresztül megannyi fesztiválon át, számos helyszínen. Bátran állítható, hogy már kőbe vésték nevüket a nemzetközi zenei palettán.
http://www.freedomfries.at/

Yildirim Fakilar

Yildirim Fakilar új stílussal lepte meg rajongóit. Eddig fő irányvonalát a Jimi Hendrix emlékkoncertek jelentették, melyeket 1993 óta szervez. Hazánkban is fellépett már, például a 2008-as Nemzetközi Jimi Hendrix fesztiválon. Azonban zenei repertoárját új hangzásokkal bővítette. A hétköznapi keleties stílusból azáltal emelkedik ki, hogy ezt párosítja a rock, a funky és a jazz ritmusainak elemeivel. Egyszerre dolgoz fel régi klasszikus dalokat és kápráztatja el a közönséget olyan saját szerzeményekkel, melyek előadásában nemzetközi sztárzenészek vesznek részt. Így például Lenny Dickson Dél-Afrikából dobon, Daniel Pergamenschikow Oroszországból hegedűn, Fagner Wesley Brazíliából billentyűs hangszereken mutatja be tehetségét.
http://www.myspace.com/yildirimfakilarmusic

Novavon

novanonMíg a Nova egy új, fénylő csillagot jelent, a Novavon ennek tükröződése, mivel a szó mindekét irányból olvasva ugyanúgy hangzik. Ha arra gondolunk, hogy a zene egyfajta út, mely tükrözi az előadó benső énjét a hallgató felé és egyben az érzések kifejezése zenei hangokkal, akkor ennél jobb nevet nem is találhatott volna magának a Quartett. A barokkos, klasszikus és romantikus zenevilágukat teszi még frissebbé és élvezhetőbbé a modern elemek használata. A négy furulyázó lányból álló kiscsapat egész biztosan maradandó élményt nyújt közönségének.
http://www.novavonquartet.com/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése