Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. április 20., kedd

Nyelvtanulással csökken a muszlim-hindu ellentét

A Nyelv és tudomány cikke


Az általános szokástól eltérően nem külön, hanem együtt tanítják a hindi és urdu nyelveket a Los Angeles-i Kalifornia Egyetemen.


A hindi és az urdu nyelv a hétköznapi beszéd szintjén majdnem teljesen megegyezik, csak az írásmódjuk tér el, a két nyelvet mégis külön tanítják a legtöbb egyetemen, így is felerősítve a muszlim és hindu kultúrák közötti ellentéteket. A hindit a hinduk használják és saját dévanágarí írásukkal írják, míg az urdut a muszlimok használják Indiában és Pakisztánban, és arab betűkkel írják. Az egyetemi szinten általános amerikai szokástól eltérően a két nyelvet – és a két írásmódot – együtt tanítják a Los Angeles-i Kalifornia Egyetemen (UCLA) az egyetem diáklapja, a Daily Bruin egyik riportja szerint.

A hindi és az urdu inkább csak a bonyolultabb fogalmak, kifejezések terén tér el, ezek esetében a hindi a szanszkritból, az urdu pedig az arabból és a perzsából kölcsönzi szívesebben a szavakat. A két nyelv alapszintű oktatásának rendszeres különválasztása jobbára politikai döntés, ami csak felerősíti a muszlim és hindu ellentéteket.

A UCLA döntése, hogy a két nyelvet együtt tanítják, sokat segíthet a kultúrák közötti párbeszéd megkönnyítésében. Nem mellékes az sem, hogy a két nyelv együtt a világ 3-4. legtöbb ember által beszélt nyelve, ami a két írásmód párhuzamos elsajátításával kétszer olyan hasznossá teszi e nyelvek ismeretét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése