Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. május 18., kedd

Dubai félti kulturális és tradicionális gyökereit


Dubai város figyelemfelkeltően gyors, modern és nyitott gondolásával keltette fel a világ figyelmét. Olaj lelőhelyek hijján, befektetőkre és vásárolni, szórakozni vágyó túristákra épiti a jövőt. Egyre több nem muszlim vallású is választja ezt a várost letelepedése helyéül. Dubaival szemben a környező emirátusok és a szomszéd arab országok komoly figyelmet szentelnek kulturális és tradicionális gyökereik fentartására.

A „legek” városa, Dubai az elmúlt pár évben arra törekedett, hogy megmutassa a világnak, milyen fejldődésre képes. Egymást követték a projektek, özönlöttek az ötletek, befektetések és befektetők. Havonta adtak át egy újabb hidat, felüljárót, aluljárót, vagy utat segitségképpen az újabb bevásárló centerek, városrészek, lakóparkok megközelitéséhez.
Hotelek nőttek ki hihetetlen gyorsasággal, egymást lehagyni igyekezvén a „teltház” cim elérésében. Az elmúlt két évtizedben Dubai közkedvelt látogató helye lett mint az Európaiaknak, mint a világ más országaiból érkezőknek. Az Európából érkező repülőgépek mai napig teltházzal landolnak.

- Mikor megérkeztem nem akartam elhinni, hogy arab országban vagyok. Nem is láttam arab ruhát viselőket – jegyezte meg érdekességképpen egy túrista pár évvel ezelött.
Mig az ország fővárosában Abu Dhabiban valamint a többi 5 emirátusban iszlám szokásoknak és az arab kultúrának megfelelő konzervativ szabályok a mértékadók, addig Dubai-t a nyitottság jellemezte, muszlim vallás általi megszoritásokat nem kedvelő idelátogatók örömére.
Dubai-ban, szállodához tartozó intézményekben – amik kis túlzással egymást érik- korlátozás nélkül lehet alkoholt felszolgálni. A többi emirátusokra szigorú szabályok vonatkoznak alkohol felszolgálást illetően. Ennek következtében megnőtt ezekből a emirátusokból Dubai-ba igyekvők, hétvégét, szabadnapot szórakozással ott töltők száma is.
Az öltözködés terén is meglehetősen nagy a különbség. Mig az emirátusok többségében, mint egy átlagos muszlim országban, kart és térdet takaró ruha viselése az illendő, addig e világ túristáit ide invitáló városban szabadon lehetnek a női vállak, lábak.
- Ez egy szabad város. Itt úgy érezhetem magam, mintha otthon lennék Európában. Szerencsére itt nem vonatkoznak ránk a többi emirátusra jellemző muszlim elvárások, szokások – hirdette már 1995-ben egy Európából származó Dubai-i lakos.
Dubai lakossága e fejlődéshez méltóan változott. A nyitottabb gondolkodású helyi és arab igyekezett alkalmazkodni szülővárosa fejlődéséhez, de nagyon sok emirátusi átköltözött Abu Dhabiba illetve Al Ain-ba, a helyiek kedvenc „oázisába”. Dubaiban főleg nem muszlim vallásuakat lehet látni, illetve olyanokat akik már szivesen viselnek kontinentális öltözéket és gondolkodásuk is már nyitottabb. Egy túristának ahhoz, hogy helyi arab ruhát, „galabeja/dishdash”-t viselőt láthasson vagy szerencsésnek kell lennie vagy utaznia kell egy kicsit.
Az európai és amerikai kultúrára egyre nagyobb az igény, igy egyre nagyobb teret is hódit Dubai életében, igyekezvén ezáltal is hosszabb időtartamú ittélésre biztatni az idelátogatókat.

A város sikeresen növekszik. Azonban közel áll ahhoz is, hogy elveszitse arab kultúráját, hangulatát és a muszlim valláshoz tartozó szokásait. E ténynek a város vezetőségei által való meglátása vagy Abu Dhabi Dubai gazdasági életébe való beleszólási joga az ok, nem tudni, de egy pár hónapja érezhető változásnak indúlt Dubai.
Mostantól komolyan veszik, nemzetiségekben különbséget e témában nem téve az arab világnak megfelelő szabályok betartását Szórólapokkal, rádión keresztül való figyelemfelkeltéssel és e-mail szórással kezdődött ez a törekvés. A bevásárló központok, éttermek ajtajain megfelelő viselkedési és öltözködési szabályokra hivják fel a figyelmet, mint példáúl: „Nem kihivó, vállat, térdet takaró öltözék.


Kézenfogva sétálás nem helyénvaló.
Többi média még hozzáteszi, hogy arcra puszit adni nyilvánosság előtt nem lehet. Minden ennél személyesebb viselkedés egy férfi és nő között, büntetést von maga után. (egyre több, erről a szabályról nem tudó illetve nem komolyan vevő, főleg európai kerül fogdába, börtönbe és kitoloncolásra)
Nem szabad túl hangosan zenét hallgatni és hangoskodni.
Bevásárló centerekben dolgozók valamint segitőkész itt élők jelzik a rendőrség felé ha szabályokat valaki áthágja. Ez történt nemrég egy európai házaspárral is, aki e törvényt be nem tartván, kézenfogva közlekedett az egyik bevásárló központban. Egy helyi család látta meg őket és feljelentést is tettek. Végül sikerült elkerülniük a rendőrségre való bevitelt és megúszták egy felszólitással, de meglehetősen kellemetlen perceket éltek át.
Alkoholt nem kijelölt, likör engedéllyel nem eláttott helyen inni szigorú büntetést von maga után. Rendőrök járőröznek sürü rendszerességgel Dubai utcáin, tengerpartjain vigyázva a rend fentartására.


Muszlim ország egyik legjellemzőbb ismertetője, hogy az imák hangja mindenhol eléri a lakosságot a helyi imahelyek, mosque-k mikrofonjain keresztül. Dubai-ra ez nem volt idáig jellemző, de a változáshoz ez is hozzá tartozik. Egyre több mosque épül a lakóparkokban valamint az egyik, főként a nem arabok által nézett helyi televizió a Dubai One is segit az ima tiszteletbentartásához. Az iszlám vallásban naponta 5-ször van imárahivás, amit a televizió egy rövid kiirással jelzett idáig a nézőinek. Idáig. Mert mostantól imaidőben, müsort megszakitva leadják a teljes imát, koránból való idézetekkel. Igy a nézők, végül lemaradtak az általuk éppen nézett film végéről.
Dubai nagy feladat elé állitotta magát. Meg kell ismertetnie, elfogadtatnia és betartatnia ezt az újfajta gondolkodásmódot a már 150 különbőző ittélő nemzetiségüvel és az idelátogató többnyire erre „felkészületlen” túristákkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése