Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. május 17., hétfő

A börtönből bírálja a róla készült filmet Carlos, a rettegett terrorista

MTI

Az életfogytiglani büntetését töltő rettegett terrorista,Carlos - igazi nevén Ilich Ramirez Sanchez - párizsi börtönéből élesen tiltakozott a Cannes-i Filmfesztiválon szerdán bemutatandó Carlos című film ellen, bár abból csak részleteket látott. A francia hírügynökség nyilatkozva kijelentette, hogy a róla szóló film "meghamisítja a történelmet" és "nevetséges jeleneteket tartalmaz". "Olvastam a forgatókönyvet, amelyben több helyen is tudatos történelemhamisítást fedeztem fel" - mondta a francia főváros nyugati részén lévő Poissy fegyházból telefonon.
A venezuelai születésű Carlost, aki Sakál néven vált ismertté, 1997-ben életfogytiglanra ítélték két rendőr és egy rendőrségi informátor meggyilkolásáért.
Különösen a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete, az OPEC bécsi székháza elleni 1975-ös támadás filmbeli ábrázolása háborította fel a terroristát, aki ügyvéde, Isabelle Coutant-Peyre irodájába telefonált. A védő különben egyházi házasságot kötött Carlosszal, aki áttért az iszlám vallásra.
A Sakált 1994 augusztusában tartóztatták le Szudánban, majd Franciaországba szállították, ahol az 1975-ös gyilkosságok miatt azóta is börtönben van. Neki tulajdonított egyéb merényletek miatt újabb perek várnak rá, ügyvéde szerint talán már 2011 márciusában. Az 1982 márciusa és 1983 decembere között francia földön elkövetett merényleteknek összesen 11 halálos áldozatuk volt.
Coutant-Peyre szerint a Canal+ fizetős televízió megbízásából Olivier Assayasáltal rendezett Carlos-film - a tévésorozat rövidített változata -, amelyet szerdán mutatnak be Cannes-ban, sérti az ártatlanság vélelmének elvét. Az ügyvédnő a film forgatásának befejezése előtt azzal a kérelemmel fordult a hatóságokhoz, hogy jogosítsák fel védencét a mű megtekintésére. A bíróság azzal az indokolással utasította vissza a beadványt, hogy "ellenkezne a véleményszabadsággal".
Coutant-Peyre azonban nem adja fel, a film bemutatása esetén egyfelől "jogdíjat" kíván követelni, másfelől "a nyomozási titok megsértése" címén pert tervez indítani. Tréfálkozva jegyezte meg, hogy "meghívást várok Cannes-ból", és arra készül, hogy a Carlost alakító fiatal - hozzá hasonlóan venezuelai - színész, Edgar Ramirez karján vonul be a fesztiválpalotába.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése