Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. május 17., hétfő

Párbeszéd az iszlámmal

A Glóbusznet cikke

Az olasz baloldali liberális lapban a neves szociológus, Alain Touraine kifejti: Európa jövője attól függ, hogy tud-e termékeny dialógust folytatni az iszlámmal, vagy pedig képtelen egy efféle dialógusra. Bármerre nézünk a világba – írja –, Európa rettenetes hiányával szembesülünk, jelenlétünk sehol sem tapasztalható.

A probléma globális – állapítja meg –, elvégre a világnak szüksége lenne Európára, ez utóbbinak pedig még inkább arra, hogy ismét számottevő tényező legyen globális szinten. A viszonyrendszer újjáépítése csak akkor lehetséges, ha Európa új nemzetközi kapcsolatokat épít ki, elsősorban az iszlám világgal.

Mindenekelőtt Törökországra kellene koncentrálnia, majd közvetlenül Iránra, melyeket természetesen még az átmenet jellemez. Okvetlenül erőteljesen nyitni kell feléjük, ám anélkül, hogy európai életstílusunkat rájuk erőltetnénk. Fel kel fedezni mindazt, ami a két kultúrát összeköti és azt is, a mi szétválasztja, feladva azon előítéleteinket, melyeket Samuel Huntington oltott belénk arról, hogy a kultúrák különbözősége okvetlenül háborúhoz vezet – írja Touraine.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése