Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. május 15., szombat

Iszlám vallásoktatás lesz a német iskolákban

MTI

Az iszlám vallás oktatása a jövőben hivatalos tárgy lesz a német állami iskolákban. Erről állapodtak meg – legalábbis előzetesen - csütörtökön Berlinben a harmadik, úgynevezett iszlám konferencián a német kormány és a németországi muzulmán szervezetek képviselői. A Wolfgang Schauble belügyminiszter javaslatára korábban létrejött fórum az országban élő mintegy 3,5 millió muzulmán beilleszkedésének felgyorsítását szolgálja.

A tanácskozáson a kormány, illetve a tartományok magas rangú képviselői mellett a legnagyobb muzulmán szervezeteket tömörítő Németországi Muzulmánok Központi Tanácsának vezetői vettek részt.

Schauble belügyminiszter nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy a tervezett intézkedés a muzulmánok radikalizálódásának megakadályozását célozza, s ezzel összefüggésben utalt arra: a gyűlöletet szító iszlám prédikációkat a hatóságok minden eszközzel meg akarják akadályozni. A belügyminiszter szerint a vallásoktatás ezzel szemben jelentene egyfajta konkurenciát, az ugyanakkor a terv szerint mindenképp német nyelven történne. Ily módon egyidejűleg szolgálná a német nyelv elsajátításának megkönnyítését is, ami elengedhetetlen a beilleszkedéshez.

A miniszter az iszlám vallásoktatás általános bevezetésének tervét a németországi vallásszabadság részeként említette, azt ugyanakkor előfeltételekhez kötötte. Kijelentette: a muzulmánoknak előbb erőfeszítéseket kell tenniük annak érdekében, hogy önálló vallási közösségként ismerjék el őket. Reményét fejezte ki, hogy ez mihamarabb megtörténik.

A konferencia részvevői arra szólították fel a tartományi hatóságokat, hogy támogassák a mecsetek építését, amit fontosnak neveztek az integráció szempontjából. Egyetértés alakult ki azzal kapcsolatban, hogy a központi hatóságok és a muzulmán szervezetek együttműködnek a terrorizmus elleni harcban, s esetleges terrorista tervek leleplezésében.

Az immár rendszeres párbeszéd mostani fordulója előtt jelentősen növekedett a bizalmatlanság a német lakosság és a németországi muzulmánok, mindenekelőtt a törökök között. Az elmúlt hónapokban elsősorban németországi török fiatalok több erőszakos cselekményt követtek el, amit német polgárok idegenellenes akciókkal toroltak meg. Nem segítette a feszültség enyhítését Recep Tayyip Erdogan török kormányfő közelmúltban tett németországi látogatása, amelynek során a miniszterelnök óva intette a németországi törököket a "túlzott beilleszkedéstől". Egy tekintélyes német lapnak adott, csütörtöki interjúban Erdogan megismételte figyelmeztető szavait.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése