Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. május 22., szombat

Palesztin diáklányok találmánya vakok számára

A Magyar Kurír cikke

„Látó fehér botot" nyújtottak be találmányként palesztin menekülttáborban élő diáklányok egy nemzetközi tudományos díjért. A három tizennégy éves lány a kaliforniai Intel tudományos és technikai vásáron mutatta be fejlesztését, amellyel megnyerték a „felhasznált elektronika" ifjúsági versenyét, amelyen tizenötezer versenyző indult az egész világról.

A Maan palesztin hírügynökség tájékoztatása szerint a nablusi Askarnál található menekülttáborból való lányok kifejlesztettek vakok és gyengénlátók számára egy fából készült botot, amely lézerjeleket sugároz ki előre és lefelé. Ezáltal a vakok nemcsak akadályokat, hanem a talajon lévő egyenetlenségeket, gödröket vagy a lépcsőket is érzékelhetik. Különböző hangmagasságú sípjel figyelmezteti a bot használóját a veszélyes helyekre. Más hangon szól, ha lépcsők vannak előtte, ha pocsolyába lépne vagy megbotlana egy tárgyban.

Az ötlet az egyik diáklánynak jutott eszébe, amikor megfigyelte, hogy két vak rokona a menekülttábor talajának egyenetlensége miatt milyen nehezen jár. Két barátnőjével együtt dolgozta ki ezt a technológiát az ENSZ által fenntartott iskolában.

Mark Uslan, az egyesült államokbeli vakok szövetségének elnöke elismerőleg szólt a három muszlim lány találmányáról, áttörésnek nevezve azt. Bár évtizedek óta léteznek lézeres botok vakok és gyengénlátók számára, ez a bot megküzd a talaj egyenetlenségének problémájával is – hangsúlyozta.

A kaliforniai díjátadásra a tudósítás szerint eredetileg csak két lány utazhatott volna, ám az ENSZ végül a harmadik jegyet is finanszírozta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése