Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. május 24., hétfő

Törökország nem semleges közvetítő?

MTI

Törökország nem lehet semleges közvetítő Bosznia-Hercvegovina ügyeiben, mert a boszniai muzulmánok érdekeit képviseli, és nem veszi figyelembe sem a szerb, sem a horvát közösség álláspontját - jelentette ki Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság kormányfője egy hétfőn megjelent interjúban.

Ankara "egy pillanatig sem mutatkozott objektívnek egyetlen (a boszniai államalkotó tényezők közötti vitás) kérdésben sem" - mondta a miniszterelnök a Danas című belgrádi lapnak.

Dodik azt mondta, Törökország "a boszniai Szerb Köztársaság érdekei ellen cselekszik", hiszen "soha nem vette figyelembe a mi álláspontunkat, sem a horvát entitás álláspontját, mindig a +szarajevói bosnyákok+ (vagyis a boszniai muzulmán népcsoport) érdekeit képviselte". Hozzátette, manipulatívak Ankara szándékai, "ezt figyelembe kell venni, amikor szerb részről Törökország képviselőivel tárgyalnak Bosznia-Hercegovináról".

A boszniai szerb vezető élénken ellenzi, hogy Törökországot bevonják a balkáni megbékélés folyamatába.

Boris Tadic szerb elnök április végén Isztambulban megbeszélést folytatott Haris Silajdziccsal, a háromfős - egy szerb, egy horvát és egy muzulmán politikus alkotta - boszniai államelnökség muzulmán tagjával és Abdullah Gül török elnökkel. A találkozó után közös nyilatkozatot adtak ki, egyúttal jelezték, Tadic és Gül júliusban a boszniai potocari emlékhelyen közösen fog részt venni a srebrenicai áldozatoknak szentelt megemlékezésen.

A boszniai szerb kormányfő azt mondta a hétfőn megjelent interjúban, "természetes, hogy Belgrádból máshogy látják a dolgokat, mint Banja Lukából" (a boszniai szerb nemzetgyűlés és kormány székhelyéről), ugyanakkor hozzátette: "Silajdzic és a törökök félrevezették Tadic elnököt és a szerb vezetést".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése