Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. június 23., szerda

Ellenzi az Európa Tanács az általános burkaviselési tilalmat

MTI


Az általános burka- és nikábviselési tilalmat ellenző állásfoglalást szavazott meg szerdán Strasbourgban az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése. Az egyhangúlag elfogadott határozatban a 47 ET-tagállam képviselői amellett tették le a voksot, hogy a muszlim nők arcát elfedő hagyományos viseletet csak biztonsági okokból, illetve akkor lehet korlátozni, ha az egyének nyilvános vagy szakmai funkciója a vallási semlegesség kinyilvánítását, illetve az arc láthatóvá tételét kívánja meg.

Az állásfoglalásban elismerték, hogy az arc elfedését gyakran tekintik a női alávetettség jelképének, ám a teljes tilalom megtagadná jogukat azoktól a nőktől, akik valóban önként és szabadon döntenek a burka, illetve nikáb viselése mellett.

A közgyűlés ugyanakkor leszögezte, hogy a családnak, illetve a közösségnek nem szabad ráerőltetnie a nőkre az ilyen viseletet. A képviselők szerint az európai kormányoknak fel kell hívniuk a muszlim nők, családok és közösségek figyelmét a demokratikus jogokra, és bátorítaniuk kell a muszlim nőket a közéletben és a szakmai életben való részvételre.

Az ET-határozat egyúttal felszólította Svájcot, hogy a lehető legrövidebb időn belül törölje el az általános minaretépítési tilalmat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése