Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. június 8., kedd

Hollandia már nem ellenzi az EU és Szerbia megállapodását


Amennyiben Serge Brammertz főügyész pozitív jelentést ad ki Szerbia és a Nemzetközi Törvényszék közötti együttműködésről, akkor Hollandia nem akadályozza meg Belgrád és az Európai Unió közötti megállapodás megkötését.
Maxime Verhagen leköszönő holland külügyminiszter kedden levélben közölte a hágai parlamenttel, hogy kész ratifikálni az EU és Szerbia stabilizációs és társulási megállapodását, amennyiben Brammertz jelentése elégedett lesz Belgrád együttműködési készségével a háborús bűnök elkövetésével vádoltak felkutatása és elfogása érdekében.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa részére félévente készülő jelentéséről a Törvényszék főügyésze hétfőn tájékoztatja a Luxemburgban ülésező uniós külügyminisztereket. Általános várakozások szerint most is - hasonlóan félévvel ezelőtti jelentéséhez - méltatja majd Belgrád együttműködési hajlandóságát. Az EU-tagállamok számára ez elegendő a politikai és gazdasági megállapodás ratifikálásához.
Eddig Hollandia évek óta akadályozta a megállapodást, mert azt a hágai törvényszék és Szerbia teljes, feltétel nélküli együttműködéséhez kötötte, ami gyakorlatilag az egykori boszniai szerbek katonai parancsnoka, Ratko Mladić elfogását jelentette volna. Az ügy különleges jelentőséggel bír Hollandia számára, amely felsült az 1995-ben elesett srebrenicai muszlim enklávé védelmével, és megnyitotta az utat a Mladić csapatai által végrehajtott mészárláshoz, amelynek nyolcezer bosnyák férfi esett áldozatául.
Belgrád már huzamosabb idő óta állítja, hogy mindent megtett Mladic elfogása érdekében, amit azonban Hága eddig kétségbe vont. Uniós partnerei azonban engedékenyebbek voltak, különösen azt követően, hogy két éve Belgrádban őrizetbe vették a boszniai szerbek egykori vezetőjét, Radovan Karadžićot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése