Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. június 11., péntek

Nászéjszaka a muszlim világban


Állítólag a muszlim házassági szokások térnek el legjobban az európaiaktól. Ezt világosan tükrözi, hogy a muszlimok a számunkra hagyományos értelembe vett nászéjszakát egyáltalán nem tartják. A belépés éjszakájának időpontjáról a vőlegény barátai társaságában dönt, akiket az esküvői vacsora után összehív egy férfiúi beszélgetésre. A hagyományt betartva 8-10 napot kell várni valamiféle beteljesülésre a házassági szerződés megkötése után. Ebben az időszakban a vőlegény ajándékok tömkelegével halmozza el társát. Amikor eljön a nászéjszaka ideje, a menyasszony, zenészek és a női rokonok kíséretében szamáron vonul át vőlegénye házába. Előfordul, hogy két kardfogó is a menettel tart, akik vérre menő küzdelmeket színlelnek. Az érkezés után mindannyian asztalhoz ülnek és megebédelnek. A rokonok és barátok az étkezést követően elhagyják a terepet, csak az édesanyja és a lánytestvér marad ott. A leány arca a következő napig a „belépés éjszakájáig” nem kerül felfedésre. A vőlegény szürkületkor barátai kíséretében elmegy a fürdőbe, tiszta ruhát vesz, és miután együtt megvacsoráztak, elvonulnak a mecsetbe elmondani az esti imát.

Ezt követően még mindig nem egyedül ugyan, de a vőlegény is haza mehet. A menyasszony az édesanyával együtt várja a fiatal férfit, aki végre jobban megnézheti magának asszonyát, természetesen fizetség fejében. A vőlegény imában kéri Allah áldását az éjszakára és vetkőztetni kezdi menyasszonyát, akinek testén csupán egy finom ing marad. A leányt háttal ülteti rá egy Mekka felé beállított ágyra, ő maga pedig ismét hosszas imádkozásba kezd. A női rokonok a ceremónia alatt az ajtó előtt állnak és várják, hogy a vőlegény behívja őket és kinyilvánítsa tetszését, illetve nem tetszését a menyasszony testi adottságaival kapcsolatban. Véleménye hamar eljut a várakozó barátokhoz, vendégekhez, rokonokhoz is, akikhez pár órára ő maga is csatlakozik, mielőtt ismét visszatérne feleségéhez.

Busralilmuhminin-kommentár: a fentebb leírtak -valószínűleg- egy adott nép hagyományaiból merít, s nem lehet általános az iszlám világban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése