Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. június 11., péntek

Riport Tóth Raymonddal az alevi muszlim rapperrel


Célunk, hogy az arab világ és a palesztinok üzenetét eljuttassuk az emberekhez – árulja el Tóth Raymond félig szír, félig magyar rapper. Vele beszélgettünk az arab rapről, szír és magyar identitásról, iszlámról, kettős állampolgárságról és arról, hogy lehet-e béke az Olajfák hegye alatt.

- A palesztin ellenállás köztudottan iszlám színezet is ölt. Te mennyire vagy arab, és mennyire muszlim?

- Muszlim is vagyok, születésem óta, úgy nevelkedtem. De elsősorban arab vagyok. Szíriában mindenki arab, vallástól függetlenül. Minden vallás egyenlő, a muszlim, a keresztény vagy a zsidó vallás, hiszen mind az Istené.

- Vagyis nincs szó arab antiszemitizmusról?

- Nekünk, araboknak semmi bajunk a zsidósággal. Valakit a vallása miatt megkülönböztetni különben is helytelen dolog. Izrael állammal politikai szinten vannak nézeteltéréseink.

- Vallásod előírásai közül miket tudsz Magyarországon betartani?

- Nem járok mecsetbe, de a Ramadán havi böjtöt tartom. Az édesanyám révén egyébként a szabadelvűbb alavita irányzatot követem. Így, ha ritkán is, de például fogyasztok alkoholt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése