Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. június 10., csütörtök

Belgiumban felmondtak egy burkát viselő tanárnőnek

Független Hírügynökség


Elbocsátott egy muzulmán matematika tanárnőt egy belgiumi középiskola, mert burkában oktatott, és az igazgató felszólítása ellenére sem volt hajlandó ezen változtatni - közölte szerdán a belga média. A burka az egész testet elfedő, és a szemvonalnál hálózott hagyományos női ruhaviselet.

Chaleroi-ban az iskolaszék már a tanév elején közölte a török származású tanárnővel, hogy két és fél évig burkában oktatott, de ezentúl ezt nem teheti meg. A tanárnő visszautasította ezt, és bírósághoz fordult. Az első fokú bíróság az iskolaszéknek adott igazat arra hivatkozva, hogy a vallási semlegesség az iskolákban alapvető szempont.

Márciusban azonban a fellebbviteli bíróság úgy határozott, hogy a kérdéses iskola ügyében a városvezetésnek kell döntenie, márpedig Charleroi nem vezetett be tilalmat a vallási jelképekre. A tanárnő ekkor visszatért az iskolába és továbbra is burkát viselt. Röviddel később azonban a város önkormányzata betiltotta mindenféle vallási vagy világnézeti jelkép viselését.

Az iskola vezetői ezután meghallgatást tartottak a tanárnő és a polgármester jelenlétében. Miután a tanárnő továbbra is ragaszkodott a burkához, felmentették állásából és elbocsátották.

Májusban a belga parlament megszavazta a burka és a niqab, a némileg lazább muzulmán ruhaviselet hordását nyilvános helyeken. A törvény meghatározása szerint minden olyan ruha hordása tilos nyilvános területen, amely lehetetlenné teszi viselője azonosítását. A törvényt még el kell fogadnia a Felsőháznak, és csak ezután léphet hatályba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése