Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. június 21., hétfő

Természetesen a szólásszabadságot féltik a gyalázkodó szerb iszlamofóbok

Mint arról már beszámoltunk, a szerb Blic újság megsértette a novi pazar-i főmuftit. S mindezt persze azután, hogy a Szandzsákot már többször kísérelte meg befeketíteni a szerb média. Emlékezetes, hogy szandzsáki dzsámik képével "reklámozták" azt, hogy a helyi ortodox kolostorban srácokat molesztáltak.

A Magyar Szó így ír az ügyről: A Szerbiai Független Újságírók Egyesülete (NUNS) aggodalmának adott hangot a sajtóban megjelent karikatúrák ellen emelt keresetek miatt, ugyanis azokkal nagy mértékben veszélyeztetik a szólásszabadságot, és nyomást gyakorolnak a médiumokra. Az egyesület a szerbiai iszlám közösség vezetőségének bejelentésre reagált, ugyanis a belgrádi Blic napilap vasárnapi számában Muamer Zukorlić muftit fotómontázsukban pravoszláv papi öltözékben, kereszttel a fején ábrázolták, s emiatt az iszlám közösség vezetői a Blic tulajdonosaitól bocsánatkérését és százmillió dinárt követelnek, ellenkező esetben bűnvádi feljelentést tesznek és az illetékes bíróság előtt peres eljárásban érvényesítik jogaikat.

A Vajdaság Portál szerint Meho Omerović képviselő hétfőn kijelentette, bizonyos mértékben megérti Muamer Zukorlićnak, a szerbiai iszlám, közösség főmuftijának a reagálását arra a Blicben megjelent fotómontázsra, amelyen Zukorlićot pravoszláv papi ruhába öltöztetik, de szerinte a lap szerkesztőségének bocsánatkérése kielégítené, akiknek a nemzeti és vallási érzületét megsértették. "A jó nemzetek közötti viszonyok érdekében és főleg amiatt, hogy a szóban forgó napilap élenjáró volt a fennálló különbségekhez való pozitív viszonyulásban, nekem, aki népem képviselője vagyok elegendő lenne a hiba beismerése, a bocsánatkérés és az ígéret, hogy az ilyesmi nem fog többé előfordulni. Olyan dolgokról van itt szó, amelyeket nem lehet euróban mérni", mondta Omerović a Sto plus Rádiónak adott nyilatkozatában.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése