Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. június 4., péntek

„Törökország soha nem bocsát meg Izraelnek”

Az izraeli hadsereg rajtaütése a Gázai övezetbe tartó civil segélyhajókon „helyrehozhatatlan” károkat okozott a két ország kapcsolataiban, és soha nem lesz megbocsátva – jelentette ki televíziós beszédében Abdullah Gül török elnök. Közben tízezrek gyűltek össze Isztambul utcáin a Fatih mecset körül, ahol a hétfőn lemészárolt áldozatokat búcsúztatják.

Mostantól kezdve a török–izraeli kapcsolatok soha nem lesznek olyanok, mint eddig. Ez az incidens begyógyíthatatlan, mély sebet okozott – hangoztatta Abdullah Gül török elnök csütörtöki televíziós beszédében. Kijelentette: a segélykonvoj megtámadása nem egy olyan fejezet, melyre fátylat lehet borítani vagy elfelejteni.

„Törökország soha nem bocsátja meg ezt a támadást” – jelentette ki az államfő. Ismert, a humanitárius vészhelyzetben szenvedő, Izrael által a világ elől hermetikusan elzárt Gázai övezetbe igyekvő hajókra a nemzetközi vizeken rátámadó izraeli katonai alakulatok kilenc embert, nyolc törököt és egy amerikait gyilkoltak meg.

Az isztambuli Fatih mecsetben történt gyászszertartás alkalmából tízezrek gyülekeztek az utcákon. A tömeg Izraelt elítélő jelszavakat skandált, török és palesztin zászlókat lengettek.

A nap folyamán három katonai légimentő-gép landolt Ankarában, fedélzetükön az izraeli támadás sebesültjeivel, akiket rögtön kórházba szállítottak.

Isztambul egyik repterére érkezett közben az a gép is, amellyel a megtámadott hajókon utazó török aktivisták tértek haza. A segélyszállítmány kísérőit több száz fős tömeg fogadta, élükön Bülent Arnic török miniszterelnök-helyettessel. A politikus úgy fogalmazott, az aktivisták „a barbarizmussal szembesültek, de büszkén térhetnek haza”.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése