Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. július 21., szerda

Az arab nyelv tanulására indítanak programot kínai muszlimok körében

A Kárpátinfó híre

Az arab nyelv tanulás irányába tereli az északnyugat-kínai Ninghszia-Huj (Ningxia Hui) autonóm terület muszlim vallású, huj nemzetiségű lakóit egy hosszú távra szóló új programmal - tájékoztatott kedden a terület kormányzata.

A Kína legnagyobb huj nemzetiségű közösségének otthont adó Ninghszia már az idén megkezdi a programot, amelyet egészen 2020-ig folytatni kíván.

A területi kormányzat most beszámolt arról, hogy a szeptemberben Ninghsziában megrendezendő kínai-arab gazdasági és kereskedelmi fórumhoz kapcsolódóan tehetségfejlesztő arab tolmácstanfolyamokat indít, s a jövőben többféle módon is ösztönözni kívánja a hujik körében az arab nyelv tanulását.

Ninghszia 6,2 milliós lakosságának több mint az egyharmada muszlim. Körükben hagyomány, hogy a gyermekeket a mecsetekbe küldik, hogy a Koránt arabul tanulják. Az utóbbi években pedig egyre többen vállalkoztak az arabtanulásra, s ennek köszönhetően iskoláik végeztével többen tudták hasznosítani tudásukat az ország fejlettebb keleti partvidékén, de olyanok is akadtak, akik a Közel-Keleten találtak munkát.

A kínai államtanács a közelmúltban bocsátotta ki a nyugati országrész további fejlesztésére vonatkozó iránymutatást, amelyben arra ösztönzi Ninghsziát, hogy építsen ki szorosabb gazdasági, oktatási, technológiai és kulturális cserekapcsolatokat az arab országokkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése