Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. július 21., szerda

Napi 20 óra munka: az iskola, ahol tilos az irodalom, a zene és az idegennyelv

A nap 3.45-kor indul az első imával, majd a gyerekek 7.30-ig ejtőzhetnek a cellájukban: a tanítás 8-kor kezdődik és 16.30-ig tart, tanulás 19 órától 21-ig, villanyoltás 23 órakor. Nem hangzik túl csábítóan, mégis egyes családok gyermekei bármit megadnának, hogy az Darul Uluum-iskolák valamelyikébe járhassanak. Még akkor is, ha a zene, a tánc, a dráma és a modern idegennyelvek tiltólistán vannak ezekben az intézményekben.

Ebben a Darul Uluumban kivételesen nem tilos a sport: a fiúk krikettezhetnek és focizhatnak

Darul Uluum - ez arabul annyit tesz, "a tudás háza". Tudás pedig az iszlám szerint egyetlen van: a sharia, vagyis az iszlám törvénye, ami az evilági örömök helyett az üdvözülést tartja az ember egyetlen lehetséges céljának. Ahhoz, hogy egy napon majd a Paradicsomban - arabul a Jannah területén - boldogan és legfőképpen "tisztán" éljünk, minden erőnkkel Istent - vagyis Allahot - kell szolgálnunk. Éppen ezért az istenfélelmet - taqwát - gátló bűnös dolgok tiltólistára kerülnek, vagyis haramok lesznek. Mellesleg innen származik a magyar "haramia" szó is, még a török időkből.

A bűnös világ és a Sátán csábítása helyett a Darul Uluumok tökéletes szunnita muszlim sharia nevelést nyújtanak a csemetéknek, ami sokak szerint a szélsőséges nézetek és a terrorizmus melegágya is egyben. A cél persze egyértelmű: az iszlám világ vezetőit neveli ki a "tudás háza": jogtudósokat, teológusokat, tanárokat és más befolyásos embereket, akik világszerte hatással lesznek majd az iszlám világ gondolkozására.

A Mumbai-ban felépített Darul Uluum mindennapjai még keményebbek, mint az angliai "tudás házaié"

Edna Fernandes újságíró az angliai Chislehurst település Darul Uluumjába látogatott el, ami némiképp szabadabb légkört áraszt, mint a Távol-Kelet hasonló intézményei, de természetesen még így is számunkra elképzelhetetlen követelményeket támaszt diákjaival szemben. Először is, a világ más Darul Uluumjaitól eltérően, itt a nemzeti alaptantervből is kapnak ízelítőt a diákok, végül pedig az érettségi is része tanulmányaiknak. Igaz, a cél itt nem az egyetem vagy egy jól fizető meló, hanem az ortodox iszlám törvények szolgálata és a sharia tanainak továbbadása a muszlim közösség számára.

Bár a hatvanas évei közepén járó igazgató, Mufti Mustafa állítja, hogy az intézmény a vallások közötti nyílt kommunikációt és toleranciát hirdeti, már maga a tanterv is meglehetősen zárt: a zene, a modern idegennyelvek és az irodalom tilos, mivel ezek mind "összezavarják az ember érzékeit" és sátáni üzenetekkel vonják el a figyelmet Isten szolgálatáról. A legfontosabb világi tárgy a matematika és az informatika, illetve a művészettörténet és a történelem bizonyos korszakait is tanítják a gyerekeknek: igaz, a részletekről kérdezősködő Edna Fernandesnek nem árulták el, mely fejezeteket számítanak helálnak, vagyis az iszlám nézőpontjából szemlélve is elfogadottnak. A sport a legtöbb Darul Uluumban tilos, hiszen a test helyett a lélek áll az oktatás középpontjában: ez az angliai intézmény viszont kivételesen biztosít lehetőséget diákjainak, hogy focizzanak és kriketezzenek szabadidejükben.

Bár napi két és fél óra szabadidő mindenkinek jár, a diákok ekkor sem csinálhatják aszt, ami jól esik (A magyar helyesírással persze aSZt lehet csinálni, amit akarunk - szerk.)

Igaz, szabadidő ritkán marad, az órarend szigorú és kötött: a munka minden reggel 3.45-kor kezdődik, amikor a diákok közösen mondják el a mecsetben az első reggeli imát - a muszlimok ugyanis naponta ötször imádkoznak. 7.30-ig van egy kis pihenő - a szorgalmasabbak ilyenkor folytatják az imát -, majd reggeli következik, 8-kor pedig kezdődik a tanítás. A délelőtt az iszlám tárgyaké, de a vallási tudástár mellett kötelező például az arab nyelv is. 12.30-kor a szigorú muszlim szabályok szerint elkészített ebédet fogyasztják el a földön törökülésben a fiúk, majd megkezdődnek a nemzeti alaptanterv tárgyai közül helálnak számító órák. 16.30-kor, amikor az óráknak vége, van egy kis szabadidő, amikor a gyerekek sportolhatnak vagy olvashatnak - főleg persze vallásos témájú könyveket, elvégre a világi irodalom tiltva van, az interneten pedig kizárólag az imámok - tanítók - által elfogadott oldalak látogathatók. (A NEON nem tartozik ezek közé.) 19 órakor kezdődik a délutáni tanulási időszak, majd 21-kor vacsora. A nap 22:30-kor az öt napi ima utolsó felvonásával zárul, majd 23 órakor villanyoltás van.

"Azért vagyunk itt, hogy az Istent szolgáljuk és átadjuk tudásunkat a közösségnek" - mondj Edna Fernandesnek egy 15 éves diák, aki nagyon büszke rá, hogy a chislehursti Darul Uluumba járhat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése