Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. július 19., hétfő

Burok 2 - egy gyakorlati szempont

Egy érdekes nevű blog posztja

X muszlim nő, aki jól érzi magát burkában, ezt az identitása részének tekinti, és sérti az új törvény - jót tesz neki a szabályozás? nem!
Y muszlim nő, aki nem különösebben érzi jól magát a burkában, ha tehetné nem viselné, de a környezete (aktív vagy passzív módon) erre kényszeríti -jót tesz neki a szabályozás? nem feltétlenül! ugyanis akit eddig a környezet nyomása kényszerített a burka viselésére, azt a környezet (pl. a férje) nyomása ezentúl arra kényszerítheti majd, hogy radikálisan kevesebbszer hagyja el a lakókörnyezetét.

A szabályozás tehát a kívánt célt valószínűleg nem éri el. És egészen biztos, hogy egyes védendő személyek számára kifejezetten káros lesz.

Milyen pozitív értelme lehet mégis?
Paradox módon megerősítheti a franciák elkötelezettségét az egyéni szabadságjogok védelmére. Választásra késztetheti a burkát előíró muszlim közösségeket, amelyek egy részénél talán nagyobb nyitottságot válthat ki. Végül (és itt már nagyon elszaladt a fantáziám) elősegítheti a jogok kiterjesztését elősegítő kommunikációt a burkapárti és nem burkapárti francia muszlim közösségek között.

(a rádióban hallottam, hogy a francia rendőrfőkapitány a következőt mondja a végrehajtásról:
1. nem fogják zavarni a szaud-arábiai milliomos feleségét, aki csak a reptér és a szálloda között megy az utcára burkában
2. nem fogják erőszakkal felfedni a piacon burkában vásároló muszlim nők arcát, mert zavargásokat azért ők se akarnak)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése