Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. július 19., hétfő

Szíria betiltotta a nikábot az egyetemeken

MTI

Szíria kitiltotta a testet és az egész arcot elfedő hagyományos muszlim öltözetet (a nikábot) az egyetemekről.


Az oktatási minisztérium egyik tisztségviselője elmondta, hogy a Szíria világi önazonosságát védő tilalom az állami és magánegyetemeken is érvénybe lép. Ugyanakkor a fejkendő viselése a vasárnap életbe lépett tilalom után is megengedett.

A nikábot nem használják széles körben Szíriában, de az utóbbi időben egyre népszerűbbé vált, ami szúrja a világi kormány szemét. A helyi média közölte, hogy az elmúlt hónapban több, nikábot viselő általános iskolai tanárt helyeztek át a közigazgatásba.

A muszlim világban nem egyedülálló Szíria példája, ugyanis a szintén szekuláris Törökországban korábban még a fejkendő viselését sem engedélyezték a közintézményekben. Az egyetemi oktatók és hallgatók kendőviselését végül 2008 februárjában az iszlám gyökerű kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) kezdeményezésére elfogadott törvénymódosítás tette lehetővé.

Ami a törököknek a fejkendő, az a szíriaiaknak a nikáb. Ezek viselése a világi vezetők szemében az egyre népszerűbb politikai iszlám jelképe, amely ellen minden lehetséges eszközzel próbálnak fellépni.

Az európai országokban biztonsági aggályok miatt fontolgatják, hogy megtiltják - vagy már megtiltották - a testet és az egész arcot takaró ruha hordását közterületeken.

A francia nemzetgyűlés alkotmányjogászok és a muszlim kisebbség tagjainak tiltakozása ellenére július közepén első olvasatban elfogadta azt a tervezetet, amely megtiltja a muzulmán nők teljes testét és arcát eltakaró öltözet viselését nyilvános helyeken. Franciaországon kívül Belgiumban hoztak még hasonló rendeletet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése