Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. július 25., vasárnap

Kultúrák harca a női fürdőben



Muzulmán nők egy csoportja egy padon ül a baseli Eglisee fürdő női részlegében. Egy fejkendős anyuka néhány hónapos babát tart az ölében. Egy idősebb nem muzulmán nő azt jelzi, hogy a padon hagyta a csomagjait, ezért az az „övé”. Az anya a gyerekkel visszavonul, de a lánya dühösen néz mi nem hagyjuk magunkat elkergetni tekintettel. A lap által is megfigyelt konfliktus nyilvánvalóan nem tartozik a ritkaságok közé. Miközben néhány nem muzulmán nőt a muzulmánok egész testet beburkoló ruházata zavar, és a barátságtalanságuk miatt panaszkodnak, addig a muzulmán nőket elsősorban a férfi személyzet bosszantja. „A női fürdő a nőké” – fogalmaz Azize Elmasz. Ő képtelen megérteni, hogyan léphetnek be a női részlegbe férfiak. A mühlhauseni Latifa Zaimeche az egész testét elfedi, amikor megjelenik az úszómester. „Mi, muzulmán nők direkt azért jövünk ide, hogy a férfiaktól távol tudjunk fürdeni” – érvel. Ő nem kíván férfiak előtt fürdőruhában mutatkozni. Többször is felhívta erre a női úszómesterek figyelmét, eredmény nélkül.

Rolf Moser, aki a baseli városházán a sportintézmények használatáért és bérletéért felelős, kijelentette, tiszteletben tartják a muzulmán nők álláspontját. Ugyanakkor más megoldást nem tud javasolni, mint hogy a fürdő látogatóinak toleranciájára apelláljon. Mert üzemeltetési okokból néha egy férfinak dolgoznia kell. A munka struktúrája miatt amúgy sem lehetséges, hogy több nőt alkalmazzanak. Carolina Rosamiliát, a női fürdő rendszeres látogatóját zavarja, ha nők teljesen fedett testtel vonulnak a vízbe. Ez a fürdő szabályzata szerint amúgy is tilos. „Egyszer megfigyeltem, amint muzulmánok egy monokinis nőt sértegettek” – folytatta Rosamilia, aki szerint a muzulmán nők azt követelték, hogy takarja el magát. Akkor ő a nő védelmére kelt, mert a szabályzat engedélyezi a felső nélküli napozást. S ezzel még a muzulmánoknak is együtt kell élniük.

Elképzelhető viszont, hogy a régióban elterjedhetnek az úgynevezett burkinik. Ez az egész testet, még a fejet is elfedő ruházat, amely fürdőruhaanyagból készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése