Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. augusztus 23., hétfő

Dél-Afrikai adóváltozások az iszlám pénzkezelés miatt

Az Offshorecég cikke

A Grant Thornton globális könyvelőcég bejelentette, hogy az iszlám befektetők és pénzkezeléssel foglalkozó társaságok szívesen látnák, ha tevékenységük miatt változna a dél-afrikai jövedelemadó rendszere.

A Grant Thornton szerint a törvénymódosítás egyik legnagyobb előnye az lesz, hogy újabb befektetők jelennek meg az ország pénzügyi piacán, amint megjelenik az iszlám pénzkezelés három fajtája az adórendszerben:
-a befektetési számla megállapodás (Mudarabah)
-a finanszírozási ügylet (Murabaha)
-a közös tulajdon finanszírozása (”csökkenő” Musharaka)

A Mudarabah esetén a pénzintézetek ügyfeleinek adót kell fizetniük a profit után, mert kamatnak minősül. A Murahaba finanszírozási ügyletek során viszont a bank fizeti az adót.
A “csökkenő” Musharaka, azaz a közös tulajdon finanszírozása esetén az ügyfél megvásárolja a bank tulajdonrészét az adott eszközben, ezért havi díjat fizet, ami tartalmazza a biztosítást és az adót is.

A Grant Thornton rámutatott, hogy a törvény módosítással Dél-Afrika is csatlakozik Ausztráliához, Hong Konghoz, az Egyesült Királysághoz és az egyre több olyan nem muszlim vallású országhoz, amelyek megteremtették az iszlám pénzkezelés törvényei alapjait, ezzel is csábítva az olyan befektetőket, akik csak a Sária-kompatibilis eszközökbe fektethetik pénzüket. A törvény módosítás életbe lépésének időpontjáról a pénzügyminiszter dönt majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése