Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. augusztus 16., hétfő

A demokrata szenátorok vezetője is ellenzi a manhattani mecsetépítést

MTI

Az amerikai demokrata szenátusi többség vezetője, Harry Reid elhatárolta magát Barack Obama elnöktől az Alsó-Manhattanba tervezett iszlám közösségi központ kérdésében.


Nem épülhet mecset a 2001. szeptember 11-i terrortámadások helyszínének közelében; ilyen tartalmú közleményt adott ki hétfőn Harry Reid, az amerikai szenátus demokrata többségének vezetője. Reid az eddigi legjelentősebb demokrata politikus, aki elhatárolta magát Barack Obama elnöktől az Alsó-Manhattanba tervezett iszlám közösségi központ kérdésében.

Barack Obama múlt pénteken, az iszlám szent böjti hónap tiszteletére a Fehér Házban adott díszvacsorán hangsúlyozta, hogy a vallásszabadság megengedi a mecsetépítést az egykori World Trade Center közelében. Álláspontját szombaton úgy pontosította, hogy támogatja a mecsetépítésre való jogot, de nem kommentálja, vajon "bölcs" döntés volt-e a helyszín megválasztása.

John Cornyn szenátor, a republikánusok szövetségi felsőházi kampánybizottságának elnöke vasárnap azt mondta, az ügyben az elnök "elszakadt az amerikai főáramtól", s erről a választók a novemberi félidős kongresszusi választásokon mondják majd ki "ítéletüket".

Azok, akik elismerik az iszlám közösségi központ felépítéséhez való jogot - köztük Michael Bloomberg New York-i polgármester -, azzal érvelnek, hogy a vallási szélsőséggel szemben a legjobb ellenszer a vallási tolerancia. Jerrold Nadler demokrata párti képviselő, akinek választási körzete a Ground Zerót is magában foglalja, a CNN műsorában úgy nyilatkozott, hogy a támadást az al-Kaida és nem az iszlám követte el. "Nem a muszlimok támadtak meg bennünket. És az áldozatok között is voltak muszlimok" - hangsúlyozta.

A CNN és az Opinion Research Corporation szerdán nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatása azt mutatta ki, hogy az amerikaiak 70 százaléka ellenzi az alsó-manhattani mecset és közösségi központ felépítésének gondolatát. Az elutasítottság aránya a demokraták között 54, a republikánusok között 82, az el nem köztelezett szavazók között pedig 70 százalék.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése