Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. augusztus 17., kedd

Macskák a dűnék között - Mohamed próféta védelmezői


Ahogy a nevéből sejthető is, a homoki macska Afrika és Ázsia sivatagi és félsivatagi területein terjedt el. Egy, a Szaharába indított kutatóút alkalmával fedezte fel a tudomány a 19. század derekán. A kültakarója ennek megfelelően leginkább homokszínű, némi sötétebb barnás színezettel és gyűrűkkel. Feltűnő ismertetőjele, hogy a fülei oldalt helyezkednek el, bár nem annyira látványosan, mint a manulnál. (A manulról bővebben olvashattok ide kattintva.) Ennek oka az állat életmódjában keresendő: kis termete ellenére félelmetes vadász, a trükk pedig alighanem azért alakult ki, hogy ne árulják el a fülei, mikor a prédára lesve meglapul egy kő vagy homokdűne mögött.

Régen az iszlám vallás sokáig védte az emberektől, ősi legendák szerint ugyanis homoki macska kísérte útján Mohamed prófétát. Sajnos mára ez a védelem javarészt szertefoszlott, sokat vadászták, illetve vadásszák a bundája miatt és hobbiból is. A homoki macskának élőhely szerint hat alfaját különítették el, ezek közül a pakisztáni már annyira ritka, hogy gyakorlatilag kihaltként kezelhető. Ennek ellenére a Vörös Lista szerinti besorolása mérsékelten veszélyeztetett, becslések szerint mintegy 50000 egyed élhet jelenleg világszerte. Állatkertekben viszonylag ritka vendég, ráadásul fogságban eddig nem nagyon nehéznek bizonyult a szaporítása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése