Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. augusztus 16., hétfő

Republikánus össztűz Obamára a New York-i mecsetépítés ügyében

MTI

Az elnök "elszakadt az amerikai főáramtól", s erről a választók a novemberi félidős kongresszusi választásokon mondják majd ki "ítéletüket" - jelentette ki vasárnap John Cornyn szenátor, a republikánusok szövetségi felsőházi kampánybizottságának elnöke.


Barack Obama pénteken, az iszlám szent böjti hónap tiszteletére a Fehér Házban adott díszvacsorán hangsúlyozta, hogy a vallásszabadság megengedi a mecsetépítést az egykori World Trade Center közelében. Álláspontját szombaton úgy pontosította, hogy támogatja a mecsetépítésre való jogot, de nem kommentálja, vajon "bölcs" döntés volt-e a helyszín megválasztása.

Vasárnap több vezető republikánus politikus bírálta Obamát az iszlám központ építésének "támogatása", valamint azt követő "mellébeszélés" miatt. Az elnöki állásfoglalás várhatóan kiélezett vita tárgya lesz a novemberben tartandó, félidős kongresszusi választások kampányában. Az erőpróba a várakozások szerint a demokraták visszaszorulását és a republikánusok előretörését eredményezheti a szövetségi törvényhozásban.

"Nem a vallásszabadságról van szó, hiszen valamennyien tiszteljük mindenkinek az ahhoz való jogát, hogy úgy imádkozzék, ahogy azt a lelkiismerete diktálja,... de meggyőződésem, hogy oktalan dolog mecsetet építeni egy olyan helyszínen, ahol 3000 amerikai vesztette életét egy terrortámadás következtében" - nyilatkozott John Cornyn texasi republikánus szenátor a Fox televízióban. "Számomra ez azt demonstrálja, hogy Washington, a Fehér Ház, a kormányzat és maga az elnök elszakadt az amerikai főáramtól" - jelentette ki.

Peter King New York-i republikánus képviselő, a CNN-nek úgy fogalmazott, hogy Obama előbb azt a nyilvánvaló benyomást keltette, hogy támogatja az építkezést, majd másnap visszatáncolt ettől. Mint mondta, az elnöknek sokkal világosabban és pontosabban kellett volna fogalmaznia.

Augusztusban egy New York-i illetékes testület döntése nyomán megnyílt az út a Cordoba House, egy 12 emeletes iszlám közösségi központ megépítése előtt. A WTC ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadás áldozatainak hozzátartozói érzelmektől áthatott kampányt indítottak. Provokációnak nevezték a központ felépítését, s azt állították, hogy a projekt megcsúfolja az áldozatok emlékét. "Ezzel sót hintettek a sebre" - mondta King, aki felszólította a projektet irányító muszlim vezetőket, hogy változtassák meg az építkezés helyszínével kapcsolatos döntésüket.

Azok, akik elismerik az iszlám közösségi központ felépítéséhez való jogot - köztük Michael Bloomberg New York-i polgármester -, azzal érvelnek, hogy a vallási szélsőséggel szemben a legjobb ellenszer a vallási tolerancia. Jerrold Nadler demokrata párti képviselő, akinek választási körzete a Ground Zerót is magában foglalja, a CNN műsorában úgy nyilatkozott, hogy a támadást az al-Kaida és nem az iszlám követte el. "Nem a muszlimok támadtak meg bennünket. És az áldozatok között is voltak muszlimok" - hangsúlyozta.

A CNN és az Opinion Research Corporation szerdán nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatása azt mutatta ki, hogy az amerikaiak 70 százaléka ellenzi az alsó-manhattani mecset és közösségi központ felépítésének gondolatát. Az elutasítottság aránya a demokraták között 54, a republikánusok között 82, az el nem köztelezett szavazók között pedig 70 százalék.

"Intellektuális szempontból az elnöknek talán igaza van. Ez azonban érzelmi kérdés és azok az emberek, akik elvesztették gyermeküket, fivérüket és nővérüket, apjukat, nem akarnak New Yorkban mecsetet, s ez országszerte nagy-nagy probléma lesz a demokraták számára" - nyilatkozta a közelgő választásokra utalva a CBS-nek Ed Rollins republikánus politikai stratéga.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése