Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. augusztus 21., szombat

A kanadai muzulmán vezetők a Ramadán alkalmából békére szólítják fel híveiket


Az egy hónapig tartó ima, megtisztulás ideje egyben jó alkalom arra, hogy a muzulmán vezetők leszögezzék: az iszlám olyan vallás, amely elősegíti a békét, az igazságosságot, az egyenlőséget és a szabadságot minden ember számára. Ezt hangsúlyozza Kanada mintegy 50 imámja, muzulmán teológusa és értelmiségije abban a közös nyilatkozatban, amelyet a Ramadán alkalmából tettek közzé Ottawában augusztus 17-én.
Az elmélkedés és böjt hónapja világszerte több mint egy milliárd muzulmánt érint. Az Imámok Kanadai Tanácsa (Cci) honlapján olvasható nyilatkozat hét pontot sorol fel, amely erőteljes üzenet a vallási szélsőségesség minden formája ellen. A közleményt kísérő jegyzék rámutat: a feszültségek és heves viták időszakában a kanadai muzulmán vezetők megragadják a „Ramadán áldott hónapjának” alkalmát, hogy kifejtsék álláspontjukat egyes témákról, mint az élet szent mivolta, a közjó előmozdítása, a nemek közötti egyenlőség, valamint a polgári elkötelezettség.
A nyilatkozat első pontja az Allahba és Mohamed prófétába vetett hit megvallása. A próféta megtanította az embereknek, hogy hogyan kerülhetnek közelebb Istenhez és embertársaikhoz. Az iszlám a természet és a humanizmus vallása, amely azt tanítja, hogy csak úgy lehet valaki jó muzulmán, ha egyben jó ember is. Minden ember egyenlő és mindnyájan Ádám és Éva gyermekei. A legjobb muzulmán az, aki jó önmagához, családjához és embertársaihoz, aki kerüli, hogy kezével vagy nyelvével kárt okozzon másoknak – írják a kanadai imámok. Mint muzulmánok, hisznek a békés egymás mellett élésben, a párbeszédben, a vallások és népek közötti hidak építésében, az együttműködésben az emberiség közös java megvalósítása érdekében. Az iszlám tiltja az ártatlanok megölését, függetlenül a vallástól, az etnikai, faji vagy nemzeti hovatartozástól - tájékoztat az Osservatore Romano augusztus 18-i száma a kanadai muzulmán vallási vezetők nyilatkozatáról.
Az emberi élet szent mivolta túlmutat a vallási törvények szentségén. Az iszlám szabályok nem mondanak és nem is mondhatnak ellen a természeti törvénynek.
Minden felnőtt személynek joga van ahhoz, hogy döntsön magatartásáról a társadalomban, például az öltözködést és a jólneveltséget illetően, vagy a vallást és hitet érintő kérdésekben, mindaddig, amíg viselkedése nem fenyegeti a közjót.
Az iszlám olyan vallás, amely előmozdítja a békét, az egyenlőséget, a méltóságot és a szabadságot minden személy számára. A kanadai muzulmán vezetők végül arra bátorítják híveiket, hogy komolyan kötelezzék el magukat a polgári életben és minden tőlük telhetőt tegyenek meg a közösség és a társadalom java számára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése