Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. augusztus 9., hétfő

Kísért a múlt? Rosszemlékű módszerekkel zártak be egy mecsetet Hamburgban

MTI


Hétfőn hajnalban a tartományi bűnügyi vivatal (LKA) nyomozói házkutatást tartottak egy hamburgi mecsetben és a hozzá tartozó iszlám egyesület helyiségeiben, aminek eredményeként az imaházat bezárták, az egyesületet pedig betiltották.


Christoph Ahlhaus belügyi szenátor (tartományi belügyminiszter) a Deutschlandfunk rádióban elmondta: a St. Georg városrészben található mecset évek óta iszlám radikálisok gyülekezőhelyeként volt ismert a hatóságok előtt. A Tajba mecset - korábbi nevén al-Kudsz, azaz Jeruzsálem mecset - szoros kapcsolatban állt a Hanza-város cégbíróságán bejegyzett arab-német kulturális egyesülettel. Utóbbinak a vagyonát lefoglalták a hatóságok.

A 90-es évek végén többször is találkoztak egymással az al-Kudsz mecsetben azok az arab terroristák, akik 2001. szeptember 11-én több ezer halálos áldozatot követelő öngyilkos merényleteket hajtottak végre az Egyesült Államok nagyvárosai ellen.

Mint Manfred Murk, a hamburgi alkotmányvédő hivatal (belső elhárítás) helyettes vezetője a rádiónak elmondta: a szóban forgó mecset egyrészt 2001 után jelképes helyszínnek számított németországi és külföldi dzsihádisták
(Az iszlám szótárában nincs olyan, hogy dzsihadista. A dzsihád nem izmus. A dzsihád útján járót a muszlimok mudzsahednek nevezik. - szerk.) számára, mert élvezte a néhai merénylők nimbuszát. Másrészt a radikalizálódás központjává is vált. A német hatóságok 2001 szeptembere után minden, a belső elhárítás számára megengedett eszközt felhasználva folyamatosan megfigyelés alatt tartották a mecsetet. Az évek során összegyűjtött adatok, információk tették végül hétfőn lehetővé a Tajba bezárását és az egyesület betiltását. (Ha ilyen veszélyes "bűnbarlang" volt ez a mecset, akkor miért nem zárták be 2001-ben? Miért vártak kilenc évet? - szerk.)

A hamburgi arab-német kulturális egyesület tevékenysége sérti a német alaptörvényben rögzített alkotmányos rendet, ezért nem alapítható újra, sőt utódszervezeteire is betiltás vár - szögezte le a Deutschlandfunk rádióban Lothar Bergmann, Hamburg terrorellenes hivatalának koordinátora.
(Miért sérti az alkotmányos rendet egy arab-német kulturális egyesület? Arabok és nemetek nem jöhetnek össze kulturáltan? Minden bizonnyal kéne itt egy ütősebb érv a betiltás mellett. Vajon van, csak titkolják? - szerk.) "Betiltandó az egyesület helyébe lépő bármely új szervezet, illetve minden olyan létező egyesület, amely a Tajba tevékenységét hivatott folytatni. Ezen egyesületek esetleges vagyonát lefoglaljuk és Hamburg város javára elkobozzuk" - hangoztatta Bergmann.

A belső elhárítás értesülése szerint a Hanza-városban mintegy 45 dzsihádista él
(Hogyan számolták meg? Miért nincsenek őrizetben, ha olyan fenemód veszélyesek? - szerk.) . Közülük tavaly tízen utaztak Afganisztánba, illetve Pakisztánba - feltehetően katonai kiképzés céljából. A német ügyészség már megkezdte a nyomozást az úgynevezett "hamburgi turistacsoport" után.

A csoport feltételezett vezetőjét, Rahmi M-et június végén Pakisztánban őrizetbe vették. A 25 éves férfi ellen a német szövetségi ügyészség is vizsgálatot folytat terrorista szervezetben való tagság miatt. Hírek szerint az ő kedvenc tartózkodási helye is a Tajba mecset volt.
(A cikk végére sem kaptunk semmi kézzelfogható magyarázatot. Kísért a náci múlt? - szerk.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése